SARAJEVO

Kampanja "Planiranje održive urbane mobilnosti" na Vilsonovom šetalištu

Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine danas će provesti aktivnost "Planiranje održive urbane mobilnosti" na Vilsonovom šetalištu kod mosta Ars Aevi s početkom u 10 sati

Piše: Avaz.ba / Fena

Vilsonov petalište

Foto: Arhiv


Kampanja "Evropska sedmica mobilnosti" ove godine se obilježava u periodu od 16. do 22. septembra s naglaskom na temu "Mobilnost s nultim emisijama za sve". 

Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine danas će provesti aktivnost "Planiranje održive urbane mobilnosti" na Vilsonovom šetalištu kod mosta Ars Aevi s početkom u 10 sati. Cilj aktivnosti je upoznavanje građana s ovakvim načinom planiranja razvoja mobilnosti koji kvalitet života svakog pojedinca, ali i cjelokupnog društva, čini boljim. 

- Od velikog značaja je da upoznamo građane Sarajeva sa svim mogućnostima razvoja održivih vidova saobraćaja, koji još uvijek nisu dovoljno prisutni u našoj sredini, ali isto tako nije prisutna ni svijest o važnosti stavljanja fokusa na njihov budući razvoj - navode iz Udruženja iznžinjera saobraćaja i komunikacija BiH. 

Evropska kampanja "Evropska sedmica mobilnosti" za promociju održive urbane mobilnosti predstavlja savršenu priliku za pojašnjavanje problema s kojima se gradovi suočavaju radi poticanja promjene ponašanja i napredovanja prema održivom razvoju saobraćaja i transporta u urbanim sredinama. Kampanja omogućava pokretanje širokog raspona aktivnosti te nudi platformu lokalnim vlastima, organizacijama i udruženjima za promociju inicijativa za održivu urbanu mobilnost, podizanje svijesti o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života, uspostavu partnerstava s lokalnim partnerima, učešće u evropskoj kampanji s drugim gradovima uz zajednički cilj i identitet, isticanje posvećenosti lokalnih vlasti politikama održivog urbanog saobraćaja i uvođenje novih politika i trajnih mjera.

NA VRH

Komentari