REAKCIJE

Husnija Kamberović: Je li došlo vrijeme da Sarajevo brani Izetbegovića od njegovih nasljednika

Ove ploče posljednjih dana su izazvale određeni broj reakcija

G. M. / Avaz.ba

Kamberović: Upitno jesu li ispoštovane procedure

Foto: Arhiv


Ugledni historičar Husnija Kamberović komentirao je za „Avaz“ spor u vezi s pločama koje su proteklih dana postavljene u centru Sarajeva, a na kojima su citati prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

On smatra da je postavljanje stela po sarajevskim ulicama i parkovima sa „navodnim citatima Alije Izetbegovića problematično iz više razloga“.

- Ne znam da li je ispoštovana sva procedura u vezi s postavljanjem tih stela, ali znamo da procedure i nisu nešto o čemu vlasti u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, i ova ali i neke ranije strukture vlasti vode računa, pa to s te strane i ne iznenađuje – rekao je Kamberović. 

Mudre izreke

Prema njegovim riječima, o Izetbegovićevoj ulozi u historiji tek predstoje ozbiljna i objektivna istraživanja, ali „ovakvo 'zakivanje' u javni prostor njegove uloge je posve neprihvatljivo“.

- To „zaposjedanje“ prostora šalje političke poruke, koje čak nisu u skladu sa Izetbegovićevom političkom filozofijom. Pogotovo zbog toga što se pokazuje da je Izetbegović, u svom „bijegu u slobodu“ često zapisivao i tuđe misli, ponekad ih malo adaptirao, a ovi sada to urezuju u kamen kao njegove mudre izreke! - smatra naš sagovornik.

To je prema njegovim riječima, „zapravo neka vrsta kompromitacije samog Alije Izetbegovića“.

- Kao da je doista došlo vrijeme da Sarajevo brani Izetbegovića od njegovih nasljednika – istaknuo je Husnija Kamberović.

Podsjetimo, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić kazao je za „Avaz“ da ploče sa citatima rahmetli Alije Izetbegovića, koje su postavljene u centru Sarajeva, neće biti uklonjene te da u njima nema ništa sporno.

Ove ploče posljednjih dana su izazvale određeni broj reakcija. SDP je pozivao Ajnadžića da ukloni kamenje jer smatraju da su pojedini citati sporni.

Univerzalne poruke

Citat "Nauka otkriva, umjetnost stvara" pripada britanskom slikaru Džonu Opjeu (Johnu Opieu) iz 18. vijeka, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju.

Ajnadžić je za „Avaz“ rekao da je ovakva reakcija SDP-a „politikanstvo“.

- Ploče neće biti uklonjene, a eventualno ako nam neko bude ukazao na neke od grešaka, zamolit ću uređivački kolegij da se to koriguje, ako bude neka greška, u smislu teksta, štampe, ili bilo čega - kazao nam je Ajnadžić.

Dodao je da je riječ o porukama koje su „univerzalne snage“.

NA VRH

Podijeli članak na