SARAJEVO

Održana vježba spašavanja putnika sa Trebevićke žičare

Simulacija je organizirana uz prisustvo Specijalne jedinice FUP-a, Kantonalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite i GSS-a Trebević

A. Č. / Avaz.ba

Sa današnje vježbe spašavanja

Foto: A. Čengić


U Sarajevu je održana simulacija vježbe spašavanja, u slučaju potrebe evakuacije putnika na trasi Trebevićke žičare.

Simulacija je organizirana uz prisustvo Specijalne jedinice Federalne uprave policije – alpinistički tim, Kantonalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite i GSS-a Trebević. 

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite, rekao je vježba spašavanja jedan standardni postupak koji se provodi najmanje jednom godišnje.

- Vježba se provodi u koordinaciji timova koji su predviđeni za učešće u spašavanju u slučaju zastoja na Trebevićkoj žičari. Vježba je završena uspješno, a cilje je da se iskoordinira ono što je planom spašavanja predviđeno. Mi smo učestvovali sa tri tima na dvije lokacije. Naši timovi ovakve stvari rade i na žičarama na Bjelašnici i Igmanu. Posebno je to intenzivnirano u zimskim uvjetima kada su i najteži uvjeti za rad - rekao je Kadribegović. 

Vježbi je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je rekao da su učesnici pokazali zavidan nivo znanja ovog posla.  

- Gorska služba spašavanja Trebević ima snažnu podršku svih tih institucija i danas smo vidjeli da se naši sugrađani, turisti i VIP ličnosti mogu osjećati sigurno kada koriste Trebevićku žičaru - rekao je Skaka.

Današnju vježbu su vodili pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i alpinistički tim Federalne uprave policije. Oni su na visini od 40 metara, iz kabina izvlačili putnike i spuštali ih užadima na tlo. 

Više o temi Trebevićka žičara

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na