SKUPŠTINA KS

Počela sjednica: Na dnevnom redu izmjene zakona o policiji, obrazovanju, GRAS...

Prijedlozi izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo razmatrat će se po hitnom postupku

Sjednica se održava online. Printscreen

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.9.2020

Počela je 29. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a na dnevnom redu pred zastupnicima će se naći vrlo važna pitanja. Kako je rekao predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, sjednici prisustvuje 31 zastupnik, a kašnjenje je najavio Elmedin Konaković, dok je Bibija Kerla javila da neće prisustvovati.

Prijedlozi izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo razmatrat će se po hitnom postupku.

- Trenutno važeći Zakon o unitrašnjim poslovima KS je u primjeni pokazao određene nedostatke i praznine. Kako predložene izmjene nisu obimne i nisu suštinske izmjene predloženo je da se donesu po hitnom postupki kako bi bili efikasniji. Želimo nadopuniti veliki nedostatak policijskih službenika koji nedostaje u ovom momentu a to je oko 330 po sistematizaciji. Inicirano je da ide po hitnom postupku - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko.

Predlagač zakona, ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko ranije je rekao da su uradili detaljnu analizu i elaboraciju predloženih zakona, koji su izuzetno važni za efektivniji i efikasniji rad policijskih službenika na terenu, posebno jer se oni tokom svog rada svakodnevno susreću sa sigurnosnim izazovima.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, kojim je definisano nekoliko izmjena i dopuna čiji je cilj otkloniti određene nedostatke koji su utvrđeni pri implementaciji ovog zakona. 

Pred zastupnicima će se naći i sporazum koji su sačinili ministar saobraćaja Adi Kalem i v. d. direktora GRAS-a Almir Ahmetspahić, a kojim bi se riješili dugogodišnji problemi u GRAS-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.