ČETIRI SATA RASPRAVE

Zaustavljeno zapošljavanje u Kantonu Sarajevo: Čelik i Dević kontra "četvorke" i Čampare

Zatraženo da se ponište konkursi koji su u toku, nadzorni i upravni odbori da ponište sve konkruse i da prekinu sva imenovanja

Dević,Konaković i Čampara. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.9.2020

Danijela Kristić je u ime klubova "četvorke" i samostalnih zastupnika (NIP, Naša stranka, SDP, NBL-samostalni zastuonici) na današnjoj sjednici Skupštine KS uputila zaključak kojim se sprečava svako dalje zapošljavanje na neodređeno i određeno vrijeme, angažman po ugovoru o djelu u svim institucijama kojima je Vlada KS osnivač ili ima učešće sa 50 posto. Zatražen je prekid i internih premještanja službenika.

- Iz zaključka se izuzimaju odgojno-obrazovne institucije, zdravstvene institucije, policija, Ured za brobu protiv korupcije KS za hitna i opravdana zapošljavanja kao i zapošljavanja putem Službe za zapošljavanje KS. Također, zatraženo je da se ponište konkursi koji su u toku, nadzorni i upravni odbori da ponište sve konkruse i da prekinu sva imenovanja.


Dević: Tražio je da se očituje Zakonodavno-pravna komisija. Arhiv

Mahir Dević, šef Kluba SDA tražio je da se očituje Zakonodavno-pravna komisija o prijedlogu četiri kluba, a tom zahtjevu se pridružio i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik.

- Dužni ste ovaj zaključak staviti na glasanje, ovakav trivijalan pokušaj kolege Devića tumačenja poslovnika zaista vam ne ide, vama bar predsjedavajući ne bi trebao biti urnek. U suprotnosti ste saučesnik u masovnom zapošljavanju nude se radna mejsta da neko za nekog glasa i molim vas stavite zaključak na glasanje - kazao je Konaković.    

Aljoša Čampara je kazao da mu se čini kako je ovo prvi put da se traži od zakonodavne-pravne komisije da se izjašnjava o zaključcima.

- Ukoliko neki zaključak nije u skaldu s ustavom ili sa zakonom naravno da se neće ni provoditi to je sasvim jasno. Što se mene tiče može se tražiti mišljenje, ali ja ne vidim da iko u KS može podržavati zapošljavanje u javnom sektoru pored korone i pored svih problema s kojima su građani suočeni. Mislim da je potpuno opravdan zahtjev da se zaustave sva zapošljavanja a posebno ovo što se radilo u ranijem periodu. Ovo je sistemska korupcija i ja ću glasati za ovakav zaključak ma ko šta mislio jer ovo ide u korist građana - kazao je Čampara.

Čelik: Pokrenut će apleaciju prema Ustavnom sudu. Printscreen

Vibor Handžić je podsjetio Čelika da je 25. februara potpisao zaključke koje je predložila SDA zastupnica Jasmin Bišćević Tokić i nije tražio izjašnjavanje Zakonodavne-pravne komisije.

- Tražim od Vlade KS da mi dostavi gdje se to masovna zapošljava. Kad dobijem te podatke proslijedit ću ih zastupnicima pa ćete vidjeti ta nema masovnog zapošljavanja – rekao je Čelik dodajući da „dok Zakonodavno-pravna komisija ne dostavi mišljenje neće inicijativu staviti na glasanje“.

- Vi ste sebi dali za pravo da ste iznad Skupštine. Ne date zastupnicima da se izjasne. Kršite poslovnik. Vidite da sila ne prolazi. Nemojte da radite ono što vam nije propisao Poslovnik. To vam prijatlejski savjetujem - rekao je Čampara.

- Predsjedavajući Čelik, ovako se niste prije ponašali. Očito radite po nečijem nalogu. Ako tvrdite da nema masovnog zapošljavanje, zašto ne date incijativu na glasanje - kazao je Konaković.

- Ja ću postupiti po Poslovniku. Dok ne dobijem mišljenje Zakonodavno-pravne komisije neću staviti tačku na glasanje - rekao je Čelik.

- Nekoliko zastupnika pogrešno čitaju Član 27. Pojedinci brkaju kruške i jabuke. U Članu se govori o narednoj sjednici, a ne ovoj - rekao je Dević.

Njemu je odzovorila zastupnica Vildana Bešlija.

- Nije tačno. U Članu se govori o tački dnevnog reda. Mi danas imamo inicijativu - rekla je Bešlija.

Jasmina Bišćević-Tokić predsjednica Zakonodavne-pravne komisij rekla je da će do kraja zasjedanja dati mišljenje.

Nakon što zatupnici nisu prihvatili Čelikovo rješenje da odmah pređu na drugu tačku dnevnog reda, a da Zakonodavno-pravna komisija za najdalje dva sata da mišljenje pa da potom razmatraju sve zaključke, najavio je da će Klub SDA pokrenuti apleaciju prema Ustavnom sudu kako bi se Ustavni sud očitova jer, kako je rekao, zaključci nisu u skaldu sa Ustavom niti sa propisima.

Potom su glasali o zaključcima Danijele Kristić, a 19 zastupnika je glasalo za.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.