KANTON SARAJEVO

Usvojene izmjene i dopune zakona o policiji, uskoro prijem 330 novih pripadnika

Želimo nadopuniti veliki nedostatak policijskih službenika koji nedostaje u ovom momentu a to je oko 330 po sistematizaciji, rekao Jusko

Bolji uvjeti rada za policiju. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.9.2020

Nakon što su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iscrpili prvu tačku dnevnog reda zastupnička pirtanja i inicijative, na redu su prijedlozi izmjena zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, po hitnom postupku. Za je glasalo 31 zastupnik, a protiv i suzdržanih nije bilo.

U uvodnom obraćanju ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko rekao je da trenutni važeći Zakon o unutrašnjim poslovima KS u primjeni pokazao određene nedostatke i praznine.

- Kako predložene izmjene nisu obimne i nisu suštinske izmjene, predloženo je da se donesu po hitnom postupki kako bi bili efikasniji. Želimo nadopuniti veliki nedostatak policijskih službenika koji nedostaje u ovom momentu a to je oko 330 po sistematizaciji. Inicirano je da ide po hitnom postupku - rekao je ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko. 

Aljoša Čampara rekao je da se ove izmjene zakona mogle usvojiti prije tri mjeseca, ali zbog stavova pojedinih zastupnika, to je bespotrebno oduženo.

- Kao predsjednik Komisije za sigurnost u KS smatram da je postignuto suglasje koje mi daje za pravo da je potpuno opravdano da se obve izmjene razmatraju po hitnom postupku. To smo trebali mnogo ranije uraditi. Svjedočili smo i akciji "Dar1" potvrda je da se radi i o unutrašnjoj kontorli. Nismo čuli pohvalu za rad na rasvjetljavanju korupcije - rekao je Marić.

Na inicijativu zastupnika Elemdina Okerića prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo razmatrat će se kao jedna tačka.

Zastupnica Bilsena Šahman rekla je da je mjesecima sprema set propisa.

- Bez ikakve potrebe semo izgubili mnogo vremena. Izgubili smo vrijeme kojim bi omogućili efikasnost policije. Ovo nam je dokaz da politkanstvo nema nikakav argument na odukovlačenju. Oni amandmani su samo odugovlačili proces. Više je nego očigledno da nam je sigurnost zabrinjavajuća i mora se omogućiti brži rad policije -rekla je Šahman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.