SARAJEVO

Reis Kavazović u Gazi Husrev-begovoj medresi svečano otvorio obnovljeni amfiteatar

Amfiteatar je prvi put otvoren 29. septembra 1977. godine, u cilju organizacije svečanosti otvorenja Fakulteta islamskih nauka

Amfiteatar je prvi put otvoren 29. septembra 1977. godine. FENA

Fena

7.10.2020

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu svečano otvorio obnovljeni amfiteatar ove medrese, saopćila je MINA.

Ovom prilikom reisu-l-ulema Kavazović je kazao kako je Gazi Husrev-begova medresa najvažnija odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice, a amfiteatar je bio mjesto održavanja najvažnijih događaja Islamske zajednice u novijoj povijesti, od svečanih akademija, naučnih skupova, pa do sjednica Sabora IZ i izbora za reisu-l-ulemu.  

- Svršenici Gazi Husrev-begove medrese su uz naš narod od naše domovine, evropskih zemalja do Amerike i Australije i svugdje promiču misiju islama i vrijednosti našeg naroda. Molim Boga da ova škola uvijek bude u Njegovoj milosti, da uvijek iz nje izlazi dobro i da se zalažemo za dobro i popravljamo naše stanje. To je Medresa radila i nadam se da će u budućnosti nastaviti tim putem - kazao je reisu-l-ulema.

Zahvalio je direktoru Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensuru Malkiću i kolektivu Medrese na inicijativi i realizaciji ovog projekta, te donatoru Udruženju za blagostanje - Rahma International Society iz Kuvajta, koja je putem Vakufske direkcije IZ donirala više od dvije trećine sredstava za obnovu amfiteatra. Inače, ova organizacija je realizirala na stotine projekata u BiH.   

Direktor Medrese hafiz Malkić istakao je da je obnova amfiteatra nastavak obnove zgrade Medrese u kojoj se odvija nastava i u kojoj stanuju njeni učenici.

- Menadžment Medrese je 2016. godine donio plan rekonstrukcije zgrade muškog odjeljenja Medrese koji je podijeljen u nekoliko faza, jer je za njihovu realizaciju bilo potrebno izdvojiti značajna sredstva, a radove je trebalo izvoditi u vrijeme raspusta kada učenici nisu u školi. Radovi na amfiteatru su počeli 1. jula ove godine, a završeni su 29. septembra - kazao je Malkić koji je zahvalio reisu-l-ulemi na podršci, Vakufskoj direkciji te donatoru Udruženju za blagostanje i njenom direktoru Ejmenu E. Fekaviju.

Amfiteatar je prvi put otvoren 29. septembra 1977. godine, u cilju organizacije svečanosti otvorenja Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i do danas nije imao većih rekonstrukcijskih zahvata, saopšteno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.