KANTON SARAJEVO

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kemi Mehaniću

Spomenik su otkrili sinovi heroja, Ernest Imamović i Kenan Mehanić

A. Č.

Otkriven spomenik na Dujmovskom brdu

Foto: VLADA KS


Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan'' i Kemi Mehaniću, također posthumno je odlikovanom “Zlatnim ljiljanom” i “Policijskom medaljom za hrabrost”.

Povodom obilježavanja 25 godina od pogibije ovog legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, okupili su se saborci i svi koji poštuju djelo najhrabrijih sinova naše domovine.

Spomenik su otkrili sinovi heroja, Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

- Prisutnim su se obratili predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka” Ismet Godinjak, komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmed Sejdić, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo Edhem Godinjak i ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, general Hajrudin Grabovica - navedeno je u saopćenju Vlade KS.

Delegacije su se potom uputile prema mezaru Zaima Imamovića kod Alipašine džamije, gdje je upriličen prigodan vjerski program i položeno cvijeće.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase

U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu, čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan''.

Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede - lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH. 

Veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata poginuo je od gelera.

Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

NA VRH

Podijeli članak na