MEDICINSKI FAKULTET

Rektor Škrijelj: Čavaljuga se dvije godine lažno predstavljala kao dekanesa, nanijela je ogromnu štetu

Zbog lažnog predstavljanja i kršenja više zakona 23. januara 2019. sam Tužilaštvu KS podnio prijavu i dostavio sve dokaze, rekao Škrijelj

Semra Čavaljuga. Arhiv

Piše: A. Čengić

9.10.2020

Semra Čavaljuga podnijela je ostavku na mjesto dekanese Medicinskog fakulteta UNSA. Tim povodom kontaktirali smo rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji nam je rekao da Čavaljuga nije mogla podnijeti ostavku jer ju je smijenio u decembru 2018. godine. 

- Od tada se lažno predstavlja da je dekanesa. Zbog lažnog predstavljanja i kršenja više zakona 23. januara 2019. sam Tužilaštvu KS podnio sam prijavu i dostavio sve dokaze. Tu sam prijavu još dva puta dopunjavao. Ona je nanijela ogromnu štetu između odnosa Medicine i drugih fakulteta medicinske grupacije - rekao nam je Škrijelj.

Štetu su najviše, kako je dodao rektor, osjetili studenti.

- Ona je sebi sa svojim Vijećem dala pravo da prekine nastavu na drugim fakultetima. Sa druge strane, ona je neprovođenjem odluka organa i tijela Univerziteta, Senata, Upravnog odbora i rektora UNSA-e pokazala da je odsustvo vladavine prava oaza u kojoj uživa. Također, svojim je ponašanjem na relaciji između UNSA-e i KCUS-a ponovo pomutila odnose između ove dvije institucije koje nemaju niti jedan razlog da imaju nejasna pitanja. Ona se od decembra nije dekan Medicinskog fakulteta a tako se predstavlja - rekao je Škrijelj.

Škrijelj: Štetu su najviše osjetili studenti. Arhiv

Dodaje da je davno od Medicinskog fakulteta tražio da izavezu vršioca dužnosti dekana, da raspišu konkurs i da po zakonu i Statutu izaberu dekana.

- Ovo je sada kulminacija njenih nezakonitih radnji jer je netransparentno trošila novac fakulteta i o tome sam morao upoznati Tužilaštvo KS i sve sam zvanično dostavio organima. Njen pokrovitelj jedno vrijeme je bila bivša ministrica obrazovanja (Zineta Bogunić op.a.) koja je u periodu kada se to trebalo raščistiti, pokrivala Čavaljugu - rekao je Škrijelj.

Medicinski fakultet se mora vratiti u okvire zakonskog djelovanja.

- Taj fakultet ne može obustavljati nastavu studentima stomatologije, farmacije i zdravstvenih studija jer ti fakulteti ništa nisu dužni Medicinskom fakultetu. Od našeg prelaska na trezor svi se finansirao kao pofesori po zvanjima iz budćžeta KS, a oni su bili navikli da se finansiraju od fakulteta na osnovu normi. Sa još tri mjesta su imali honorare i navikli su da imaju po dvije-tri plaće za jedan posao - ističe Škrijelj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.