KRIZNI ŠTAB KS

Kazne za kršenje naredbi su od 500 do 1.500 KM

U Kantonu Sarajevo od danas su obavezne maske i na otvorenom

Sa današnje pres konferencije. PRINTSCREEN

Piše: A. Č.

15.10.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas je održao pres konferenciju povodom donesenih novih mjera s ciljem prečavanja širenja zaraze koronavirusa.

U Kantonu Sarajevo od danas su obavezne maske i na otvorenom, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Krizni štab je donio dvije naredbe zbog pogoršane situacije. U oktobru došlo je do naglog porasta oboljelih. U prvoj sedmici oktobra zabilježeno je 155 slučajeva, a u drugoj 319.

- Današnji podaci pokazuje da je broj novozaraženih 111, a imali smo i četiri smrtna slučaja - rekla je doktorica Alma Kadić, pomoćnica ministarstva zdravstva.

Zbog toga je Krizni štab donio dvije naredbe.

- Maske su obavezne i na otvorenom. Druga naredba se odnosi na broj okupljanja ljudi u određenom prostoru. Mi smo smanjili broj i to ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i ne više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je danas novu Naredbu sa oštrijim mjerama, nego što ih svojom aktuelnom naredbom preporučuje Federalni krizni štab

Nalaže se svim pravnim subjektima i fizičkim osobama koje zapošljavaju više od 20 zaposlenika, a koji do sada nisi donijeli krizni plan pripravnosti, da HITNO donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo - rekla je doktorica Kadić. 

Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformirane policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podsjetio je da je Skupština KS krajem avgusta usvojila izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje omogućavaju policiji kažnjavanje lica koja ne poštuju mjere zaštite od zaraznih bolesti.

- U okviru tih izmjena je navedeno da su kazne za kršenje ovih naredbi su od 500 do 1.500 KM. Policijski službenici neće zbog ovih stvari zapostaviti redovne zadatke - rekao je Hrvat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.