SARAJEVO

KS sa UNDP-om implementira 24 projekta u vrijednosti od 30,5 miliona KM

Od navedenog iznosa sredstava, Vlada KS je iz Budžeta KS osigurala oko 24 miliona KM, dok je UNDP u saradnji s donatorima osiguralo oko 6,5 miliona KM

Sa današnje sjednice. Fena

A. Ka. / Fena

15.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo primila je informaciju o implementaciji zajedničkih projekata sa UNDP-om koja je na dnevni red današnje sjednice uvrštena na inicijativu premijera Marija Nenadića. 

Riječ je o 24 projekta ukupne vrijednosti oko 30,5 miliona KM, koji se realiziraju u različitim oblastima a u kojim UNDP, na osnovu sporazuma s Vladom, učestvuje kao implementator. Od navedenog iznosa sredstava, Vlada KS je iz Budžeta KS osigurala oko 24 miliona KM, dok je UNDP u saradnji s donatorima osiguralo oko 6,5 miliona KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Na listi projekata koji se realiziraju su projekti uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe s poteškoćama u kretanju, proširenja odlagališnih kapaciteta Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Smiljevići" te unapređenja operativnih kapaciteta KJKP "Rad" i "Park". Tu je i izrada studije stanja energijske efikasnosti objekata koje koriste osobe u stanju socijalne potrebe, projekti nabavke autobusa za KJKP "Gras", podrške uspostavi Vijeća za reformu tržišta rada KS i izradi Akcionog plana zapošljavanja 2020-2022. godina. 

Među planiranim projektima su i oni koji se tiču povećanja energijske efikasnosti u 13 objekata javnih ustanova, subvencioniranja zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama te rekonstrukcije i adaptacije bivšeg Armijskog centra u Covid izolatorij. Šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a Edis Arifagić istaknuo je da je kroz zajedničke projekte ostvarena dobra sradanja s Vladom kao i partnerskim javnim ustanovama i preduzećima, te da su u kratkom periodu stvoreni preduvjeti za značajnije unapređenje kvaliteta života u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.