KANTON SARAJEVO

Bistrička stanica nakon 42 godine postaje muzej: Počela rekonstrukcija nacionalnog spomenika

U sklopu zaštitne ograde Bistričke stanice planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati ovaj objekat poslije obnove

Bistrička stanica. GRAD SARAJEVO

A. Č.

19.10.2020

Inicijativa da Bistrička stanica odmah po ukidanju pruge, postane muzej, nakon 42 godine postaje realnost.  

Zahvaljujući aktivnostima gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, danas zvanično počela obnova, restauracija i rekonstrukcija ovog nacionalnog spomenika

Gradili su je Eiffelovi učenici, danas je obnavljaju sarajevski neimari.

- Ovo je još jedan historijski dan za grad Sarajevo. Bistička stanica je jedina stanica iz Austro-ugarskog perioda, kulturno-historijski je objekat i kao takav nacionalni je spomenik BiH. Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled i s ponosom je predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju grada. Sretan sam što radimo projekte koji će biti mjesto susreta i novih lijepih uspomena - istakao je gradonačelnik Skaka.

U sklopu zaštitne ograde Bistričke stanice planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati ovaj objekat poslije obnove. 

Vraća se autentičan izgled objektu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Bistrička stanica je rađena u alpskom stilu, bila je najskuplja pruga koja se ikad radila na ovim prostorima, ističe Mufid Garibija, sarajevski ugledni arhitekta.

Njenu ljepotu pokazao je reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Zahvaljujući tom filmu o ovom objektu se i danas priča u svijetu.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom vratit će autentičan izgled ovom objektu koji će otvoriti svoja vrata i predočiti svoju bogatu kulturno-historijsku vrijednost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.