NOVE MJERE U KS

Jedan čovjek na 10 kvadrata u tržnim centrima, smanjen broj kupaca u prodavnicama...

Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta

Zabranjuje se okupljanje više od 60 osoba na otvorenom. M. KADRIĆ

Piše: A. Čengić

21.10.2020

Zbog značajnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je danas novu naredbu kojom je, između ostalog, naložio da se od petka, 23. oktobra ove godine, u svim srednjim školama uvede isključivo online nastava.

I ovom naredbom se u njenoj prvoj tački zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru. 

- Navedena zabrana se odnosi i na dženaze/sahrane/sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva (2) metra između osoba, osim članova istog domaćinstva, precizirano je. 

Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada

U drugoj tački Naredbe Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je naloženo da nastave sa odvijanjem nastave, uz primjenu kombinovanih modela u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole, a koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od petka, 23. oktobra ove godine.

- Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada, potcrtano je. 

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe, bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom.

- U ugostiteljskom objektu u svakom trenutnu ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe, naglašeno je. 

Mjere će se primjenjivat od 22. do 31. oktobra 2020. godine

Ovom naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.  

- Dozvoljava se jedna osoba na 10 kvadratnih metara prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele, precizirano je ovom naredbom.

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge. 

Sve tačke ove naredbe stupaju na snagu danom donošenja, osim njene tačke 2. koja definiše uvođenje online nastava u srednjim školama, a primjenjivat će se od 22. do 31. oktobra 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.