SVEČANOSTI

U Vijećnici otvorena postavka o radu i doprinosu Haškog tribunala

Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli da svjedoče, njihovoj hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpne arhive dokumentacije koji svjedoče na koji način su civili i drugi bili tretirani, rekla Mekdonald

A. J. / Anadolija

U sarajevskoj Vijećnici je večeras otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili stalnu postavku „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“, prenosi Anadolu Agency.

Ova značajna postavka će sa autentičnom sudnicom u kojoj se sudilo za najteže ratne zločine, a koju je ustupio Tribunal, predstavljati jedinstven muzejski prostor u Vijećnici u sklopu Informativnog centra MKSJ Sarajevo, saopćeno je iz Gradske uprave.

Događaju, koji je realizovao Grad Sarajevo-Informativni centar o MKSJ Sarajevo uz podršku Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH, prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava, međunarodne zajednice, institucija u BiH i akademske zajednice.

- Arhiva Haškog tribunala jedna je od najvećih vrijednosti s kojima raspolaže, ne samo Grad Sarajevo nego i država Bosna i Hercegovina i cijeli svijet. Aktuelna gradska administracija je uspjela da realizuje sve komponente mandata Centra, koje sada zaokružuje otvaranjem ove postavke. Namjera je da se postavkom prikaže i približi posjetiocima, studentima, akademskoj zajednici, pravosuđu, predstavnicima vlasti, nevladinom sektoru, gostima i turistima grada rad i doprinos Haškog tribunala za 24 godine njegovog postojanja, istina o ratu kroz utvrđene činjenice iz haških presuda, a i koncipirana je tako da se žrtva stavlja u prvi plan i ne zaboravlja - navodi se u saopćenju povodom otvorenja stalne postavke.

Ono što je najvažnije je poruka Haškog suda kroz njegov rad je da nema više nekažnjivosti i da za ratne zločine moraju svi da odgovaraju.

- Privilegovani smo što možemo podržati i sudjelovati u sjajnim projektima koji se rađaju u Informativnom centru o MKSJ Sarajevo, a jedan od njih je i ova stalna postavka u Vijećnici - kazao je Petke, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH, koja je pomogla realizaciju ove postavke, opremanje biblioteke i uspostavu službene stranice Centra www.icmksj-sarajevo.ba.

Prilika za aktivno učenje

Petke je istakao da će ova postavka pomoći svima nama da osudimo svaku retoriku, aktivnosti i propagandu koje promoviraju ili negiraju ratne zločine, genocide ili holokaust, a dugoročno će ponuditi BiH novu priliku za stabilnost, demokratiju, vladavinu prava i mir za sve svoje građane.

Ingrid Mekdonald (Macdonald), UN Rezidentualna koordinatorica u BiH u obraćanju istakla je kako je MKSJ doprinio da se riješe brojna pitanja koja su ključna na putu ka pomirenju kao i da se uklone štetni narativi o kolektivnoj krivici.

- Zahvajujući mnogim svjedocima koji su izašli da svjedoče, njihovoj hrabrosti da svjedoče, sada imamo veoma iscrpne arhive dokumentacije koji svjedoče na koji način su civili i drugi bili tretirani i na koji način su se počinitelji ponašali prema njima i na koji način su počinitelji ignorisali međunarodne zakone - istakla je Mekdonald.

Sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius), predsjednik MRMKS, u videoporuci je istakao da postavka predstavlja odlučnost Grada Sarajeva i osoblja Informativnog centra da istraže inovativne načine predočavanja rada MKSJ-a svakom ko je zaniteresiran sa sazna više. Pozvao je sve da ovu izložbu vide kao priliku za aktivno učenje, razgovor i pamćenje: "Dugujemo to nevinim žrtvama!"

- Rad MKSJ-a ostaje značajan za sadašnjost i budućnost. S historijskim zapisom koji je uspostavio MKSJ, naša je kolektivna odgovornost da se nastavimo boriti za pravdu i istinu. Činjenice koje je utvrdio MKSJ moraju se učiti u školama, a ne samo u muzejima - poručio je Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužitelj MRMKS, u poruci i naglasio kako informativni centri o MKSJ-u treba da postoje širom Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona.

Muzejski kompleks

Naglasivši vrlo značajnu ulogu Informativnog centra o MKSJ Sarajevo, specijalni izvjestitelj - UN Human Rights (OHCHR) Fabian Salvioli je kazao da je Centar također vitalno sredstvo kojim se osigurava da sadašnje i buduće generacije imaju neograničen pristup bogatom materijalu koji je prikupio i proizveo Sud.

Tokom ceremonije prikazane su videoprezentacije o radu Haškog tribunala i njegovom osnivanju, kao i mandatu i aktivnostima Informativnog centra o MKSJ Grada Sarajeva.

Stalna postavka je otvorena uoči 75. godišnjice od osnivanja Ujedinjenih nacija koje su Rezolucijom iz 1993. godine donijele odluku o formiranju Haškog tribunala.

Sa muzejskim kompleksom, bibliotekom sa vrijednim knjižnim fondom Tribunala, te ustupljenim ovjerenim presudama iz Haga, Informativni centar o MKSJ Sarajevo će funkcionisati u punom kapacitetu.

Posjetioci sve resurse Centra mogu koristiti bez naknade.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na