SARAJEVO

Na Trgu Alije Izetbegovića gradit će se podzemna garaža

Iz Općine Stari Grad navode da je će parking ispred Doma armije biti pretvoren u zelenu površinu

A. J.

Na trgu će biti sagrađeno centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima od 1992-1995. godine

Foto: Arhiv


Trg oslobođenja - Alija Izetbegović u centru Sarajeva postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje, najavljeno je iz Općine Stari Grad.

Kako se navodi u saopćenju, uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri.

Planirana je izgradnja garaže sa dvije podzemne etaže i višenamjenskim trgom na kojem će biti sagrađeno centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima od 1992-1995. godine. Zadržat će se spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad, kao i sve biste bh. književnika.

Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije. Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom.

Iz Općine navode da je će parking ispred Doma armije biti pretvoren u zelenu površinu, a bit će sagrađena i fontana.
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na