O IZOLATORIJU U ŽIŠ-U

Krivić poručio da Vlada KS neće donijeti nijednu odluku koja će ugroziti stanovništvo

Imamo najviše zdravstvenog kadra, prostora, nije stanje alarmantno kao što izgleda, rekao Drljević

Ispred Opće bolnice danas održana pres-konferencija. Anadolija

Piše: A. Jamaković

26.10.2020

Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo i ministar za obrazovanje Anis Krivić kazao je danas tokom otvorenja Infektivnog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji nije vrijeme da neko na nekoga bude ljuti niti da se u prvi plan stavljaju lični intreresi.

Kazao je da je u stalnom kontaktu s premijerom KS Mariom Nenadićem koji je na njega prenio ovlasti jer je u izolaciji.

- Bio sam u đačkom domu ŽIŠ i nakon što epidemilozi utvrde može li se pretvoriti u izolatorij,  Vlada KS će donijeti odluku. Vlada neće donijeti odluku koja ide na štetu naše djece, nećemo otvoriti izolatorij blizu djece niti na bilo koji način ugroziti stanovništvo - rekao je Krivić.

Napomenuo je da je epidemiolog rekao iz kojih razloga vrtić i izolatorij ne smiju biti u istom objektu.

- Na koji način ćemo riješiti ovu situaciju ostaje da se vidi. I u slučaju da se neki izolatorij otvori, pacijenti u njega ne bi bili smješteni u narednom periodu. Bolnički kapaciteti moraju biti popunjeni prije smještanja u nove izoaltorije - rekao je Krivić.

Šef Infektivnog odjela Opće bolnice Ednan Drljević kazao je da će biti osiguran kadar za izolatorij u Općoj bolnici.

- Sve što smo obećali, i menadžment i ja, sigurno ćemo ispuniti. Ne bavimo se drugim stvarima već svojim poslom i stalo nam je da učinimo nešto dobro za pacijente. Radnici su rekli da će se potruditi da izgradnja izolatorija Opće bolnice bude završena i ranija. Bit će tu i oprema i kadar. Obećano nam je i da će biti druga faza. Tada ćemo imati preko 100 kreveta i tek u toj drugoj fazi bit ćemo osposobljeni da primamo teške pacijente, one na respiratori, tu će biti porođajne sale, hiruške... U ovoj fazi sada i u izolatoriju koji će biti brzo gotovo i u objektu Infektivne klinike smjestiti lakše i srednje teške pacijente. Tako je i u odluci Vlade KS - pojasnio je Drljević.

Kazao da ukoliko dobiju 100 kreveta moći će ih odmah staviti u funkciju i za dva dana primiti pacijente.

- Nema mjesta za paniku. Imamo najviše zdravstvenog kadra, prostora, nije stanje alarmantno kao što izgleda. Učinit ćemo sve da se ispoštuju naredbe Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva da se 30 posto kapaciteta bolnica osigura za Covid. Sigurno ćemo se izboriti s ovim, dok god smo tu nećemo dozvoliti da budu diskriminisani. Zvali su nas kolege ljubazno s KCUS-a i zamolili da li možemo da primimo deset do 20 pacijenata. Rekao sam da mogu odmah danas ako su laki ili srednjeteški pacijenti - rekao je Drljević.

Naveo je da je pandemija ukazala na mnoge anomalije u zdravstvenom sistemu KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.