U ULICI HALIDA KAJTAZA

Počela izgradnja Prve transverzale, kapitalni projekt za Kanton Sarajevo

Još od 1985. se govorilo o ovom projektu tako da je danas prisustvujemo historijskom danu , rekao Krivić

Piše: A. J.

26.10.2020

Delegacije obišle radove. Općina Centar

U ulici Halida Kajtaza danas je zvanično počela izgradnja Prve transverzale. Krajem prošle sedmice počelo je postavljanje zaštitne ograde.

Ministar za obrazovanje KS Anis Krivić, koji obnaša i dužnost premijera KS jer je Nenadić u izolaciji, kazao je danas da su veliki napori učinjeni na izgradnju ove dionice puta.

- Još od 1985. se govorilo o ovom projektu tako da je danas prisustvujemo historijskom danu - rekao je Krivić te izrazio žaljenje što Nenadić nije u mogućnosti da prisustvuje ozvaničenju početla radova.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem istakao je da je početak izgradnje Prve transverzale svečani čin koji je rezultat zajedničke koordinacije Kantona, općina Centar i Novo Sarajevo i nadležnih institucija.

- Ovo je prioritetni projekat u mandatu. Radovi će se odvijati u dvije faze: od Ulice Halida Kajtaza do Tešanjske ulice, te od Tešanjske do Ulice Braće Begić. Krećemo sa desnom saobraćajnom trakom, dok će lijeva biti osposobljena za saobraćaj kako se ne bi stvarala gužva. Rokovi za prvu fazu su potpisani okvirnim sporazumom na četiri godine, u zavisnosti kako budemo rješavali imovinsko-pravne odnose. Također, napreduju i razgovori kada je riječ o imovinsko-pravnim odnosima vezanim za objekat "Penny Plus". Formiran je pregovarački tim i već je održan radni sastanak - kazao je Kalem.


Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić naglasio je kako je Općina do sada ulagala maksimalne napore kako bi se pitanje imovinsko-pravnih odnosa što prije razriješilo, te da će učiniti sve da se riješe i ostala pitanja u cilju što skorijeg početka izgradnje i druge dionice.



- Ovo je prioritetan infrastrukturalni projekat Općine Centar. Ono na čemu će biti poseban fokus jeste rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na kompletnoj poziciji objekta "Penny Plus" u imovinsko-pravnom smislu i širem pojasu benzinske pumpe El Tarik Oil, tako da cijelu trasu možemo povezati. Sasvim je dovoljan četverogodišnji okvirni sporazum, uz nastojanja kantonalnog Ministarstva saobraćaja, Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za ceste KS i Općine Novo Sarajevo da to zajednički harmoniziramo u smjeru iznalaženja najboljeg i najbržeg rješenja, poručio je Ajnadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.