SARAJEVO

Krivić i Skaka obišli vrtić na Širokači

Jedan od problema općine Stari Grad jeste odliv djece predškolskog uzrasta u druge općine, rekao je Anis Krivić

Sa današnje posjete vrtiću. Facebook

A. Ka.

26.10.2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na mjesnom području Širokača, u ulici Za Beglukom, nakon čega su zajedno obišli ovu lokaciju. 

Proces obnove

- Predugo traje ovaj proces obnove, svi slušamo priče da se završe pravni odnosi, da je kompleksno uraditi i realizovati stvar. Mi smo pokazali u kratkom mandatu od četiri godine da nema kompleksnih pravnih pitanja, ima dovoljno neposvećenosti lokalne vlasti i zajednice kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a kasnije i izgradnja objekata. Mogu vam čvrsto obećati ako dobijemo dovoljno podrške da ćemo sigurno realizovati ovaj projekat, staviti ga u funkciju na radost mališana ali i sugrađana sa područja Širokače, Toke-Džeke, Bistrika... - istakao je Skaka. 

Gradonačelnik je naglasio da su predškolski odgoj i obrazovanje od izuzetnog značaja, te kazao da je i ovaj projekat jedan u nizu zajedničkih Grada i Kantona Sarajevo, što je potvrda dobre komunikacije i odlične saradnje.

Postoji opravdan društveni interes za obnavljanje vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači, koji je potpuno devastiran tokom agresije i opsade grada Sarajeva.

Prema riječima ministra Krivića, obnavljanjem i proširenjem smještajnih kapaciteta vrtića koji pripadaju Kantonalnoj javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, osigurat će se predškolski odgoj i obrazovanje za djecu u KS i doprinijeti ukidanju listi čekanja.


Otvarati nove vrtiće

- Jedan od problema općine Stari Grad jeste odliv djece predškolskog uzrasta u druge općine. Jedan od načina da se takav nepopularan trend zaustavi jest i ulaganje i proširenje obuhvata djece u predškolskom odgoju i obrazovanju. Jako je važno otvarati nove vrtiće jer na taj način uključujemo naše najmlađe u proces obrazovanja u kojem će imati pretpostavke za usmjerenje i budući odabir svoga puta - pojašnjava Krivić i naglašava kako je važno sistemski riješiti pitanje predškolskog odgoja i obrazovanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.