SKUPŠTINA KS

Rasprava o epidemiološkoj situaciji u KS: Nije zdravstvo uništeno, nego sistem, građani su uplašeni

Zastupnici pitaju nadležne zašto građani dugo čekaju na rezultate testiranja

Sjednica se održava online. Arhiv

Piše: A. Č.

3.11.2020

U nastavku 30. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici raspravljaju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Zastupnici pitaju nadležne zašto građani dugo čekaju na rezultate testiranja. Pitaju kako to da se u na rezultate čeka danima, dok privatne klinike isti posao urade za manje od 24 sata. Neka od pitanja odnosila su se i na mogućnost dijeljenja besplatnih zaštitnih maski.

Jasna Agić, v.d. ministrice zdravstva KS naglasila je da je dnevni kapacitet testiranja na Kliničkom centra Univerziteta u Sarajevu 450 uzoraka za Kanton Sarajevo, ali da će se uključenjem četiri privatne laboratorije kapacitet povećati za još 1.000 testova dnevno.  

Anisa Bajramović, koja je odbila da bude na čelu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, kazala je da do sada nije bilo nije nijednog žarišta kada je riječ o socijalnim ustanovama. 

Zastunik Zvonko Marić rekao je da je Krizni štav veoma važna karika u sistemu.

- Upozoravali smo da se treba pripremiti za ovaj period. Još na proljeće sam govorio da se treba pripremiti na crni scnario. Mnogi zaboravljaju da se radi u službi građana, mi smo položili zakletvu da ćemo raditi u interesu građana. Da li radimo, teško je reći. Jedni druge ne slušamo u ovako teškoj situaciji. Pokrenuo sam inicijativu prema vladi jer nemamo elementarne stvari, kao što su saniterska vozila. Danas smo čuli da domovi nemaju saniterska vozila. To su elementarne stvari koje moraju imati - rekao je Marić.

Marić: Najslabija nam je karika ministarstvo zdravstva. Arhiv

- Kada sam pitao šta ćemo sa putem pacijenta, rekli su mi da ga asfaltiram. Nisu takvi komentari potrebni sada. Vidimo da se mjere krše svugdje, pa i na političkim skupovima. Nema načina da se takvi skupovi zabrane. Šta im je prioritet, pa prioritet im je vlast. 

- Oni organiziraju predizborne skupove. Ne znamo ko će se sve zaraziti. Konkretno premijer Nenadić koji nadljudskim naporima radi, trebao je danas izaći iz izolacije, a maloprije je saznao da je pozitivan na koronu. Niko ne zna kako će završiti, pa ni oni koji su išli na te skupove. Najslabija nam je karika ministarstvo zdravstva. Sistem ne smije zavisiti od jednog čovjeka. Niko nije htio, a ministrica Agić je hrabro prihvatila poziciju - rekao je Marić. 

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da nisu mobilizirani svi kapaciteti za testiranje ni tehnički ni ljudski iako se o tome govorilo još u aprilu.

Mogla su se napraviti prava drive in testiranja. Mogli smo napraviti da test čekamo maksimalno 24 sata. Mogla je Vlada stvoriti uvjete da mi ne čekamo rezultate više od 24 sata - kazao je Marjanović.  

- U aprilu vam se ponudila skupina ljudi koja je znala kako postupiti i danas ne bismo čekali pet šest dana na rezultate - dodao je Marjanović.

Zastupnik Elmedin Konaković kazao je da ima podatke za UKC Tuzla gdje se rezultat čeka 24 sata, a u privatnom sektoru i brže. 

Čampara: Ne može jedan pojedinac vladati sistemom. Arhiv

Zastupnik Aljoša Čampara rekao je da mu je sumorno učestvovati u raspravi Skupštine KS.

- Šta smo mi napravili građanima. Primorani su slušati ovakve stvari u jeku pandemije. Možete misliti koliko su njihovi strahovi. Mi imamo urušen sistem. Žalosno je da danas nisu tu menadžeri svih institucija koji su trebali reći građanim šta se dešava. Mi imamo jako dobre ljekare u svim zdravstvenim institucijama, ali nažalost imamo urušen sistem. 

Ne može jedan pojedinac vladati sistemom. Prije pet mjeseci se govorilo o labaratorijama, inspektori su navalili na njih. Mi smo mogli biti lideri u regionu po broju testranih. Imamo uništen zdravstveni sistem, nemamo uništeno zdravstvo nego sistem i to je najveći problem Kantona Sarajeva. Mi smo jedina regija da neamo infektivnu kliniku Kliničkog centra. Sada smo se sjetili privatnih labaratorija. Pa ima nekoliko mjeseci kada smo ih spomenuli, nikada se to nije ispoštovalo - rekao je Čampara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.