KRIZNI ŠTAB KS

U današnju brojku od 850 novozaraženih uračunati su uzorci od prethodna četiri dana

Oko 300 je pacijenata pozitivnih koji su testirani jučer

Bajramović: Ostalo još oko 500 uzoraka koje će se u narednim danima, vjerovatno sutra, završiti. Printscreen

Piše: N. Aj.

5.11.2020

Nakon što su danas objavljeni podaci o novozaraženima, kojih ima 850 u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS održao je pres-konferenciju.

V. d. predsjednice Kriznog Štaba KS Anisa Bajramović kazala je da je razlog konferencije to što su željeli pojasniti epidemiološku situaciju.

Jutros imamo 850 novozaraženih u KS. Htjela sam da pojasnim kako je došlo do te brojke. Sa obzirom na to da je u zaostaku bila analiza uzoraka koji su prikupljeni u domu zdravlja unazad četiri dana, tako da su ti uzorci bili pohranjeni u hladnom lancu. Od vikenda je Zavod zdravstvenog osiguranja KS sklopio ugovore s privatnim laboratorijama, koje testiraju i vrše analizu na Sars–Cov– 2, tako da je ostalo još oko 500 uzoraka koje će se u narednim danima, vjerovatno sutra, završiti - kazala je Bajramović.


Bajramović: Uzorci bili u hladnom lancu. Printscreen

Dodala je da je unazad dva dana otišlo oko 1.000 uzoraka koji su bili u hladnom lancu.

- Oni su analzirani i jutros su svi ti podaci došli, naravno, zajedno sa ovim podacima od pacijenata koji su analizirani jučer, 4. novembra. Ako uzmemo u obzir da je se radi o četiri dana, a da pacijenti, koji su analizirani jučer, njih je oko 300 pozitivnih. Tako da su ovih 550 ustvari uzorci od unazad od četiri dana. Te uzorke možemo otprilike raspodijeliti na po 125 ljudi na prethodne brojke koje smo imali ovih dana. U protekla 24 sata imali smo tri smrtna ishoda - kazala je Bajromović.

Istaknula je da je obrađeno 2.054 uzorka od jučer te da je došlo do povećanja broja hospitaliziranih.

- Njih je sada 166, na KCUS-u 106 osoba, a u Općoj bolnici 60. Na respiratoru je sedam osoba - zaključila je Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.