NA LICU MJESTA

KCUS onemogućio posjetu Radne grupe Skupštine KS

Skupština KS formirala ovu komisiju u koju je imenovano nekoliko doktora, te članovi Supštine koji su i delegati u Domu naroda FBiH

Komisija jutros krenula u obilazak Doma zdravlja. G. Mrkić

Piše: G. Mrkić

6.11.2020

Radna grupa koju je formirala Skupština Kantona Sarajevo krenula je jutros u obilazak zdravstvenih ustanova u ovom kantonu kako bi sagledala uvjete u kojima oni rade, u svjetlu priliva Covid pacijenata. 

Sagledati stanje

Grupa je bila u Domu zdravlja Vrazova, a nakon toga su obišli Opću bolnicu. Oni su trebali obići i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ali se to, prema svemu sudeći, neće desiti. Oni su, naime, sinoć dobili dopis kojim im se praktično onemogućava posjeta KCUS-u.  

Podsjetimo da je Skupština KS formirala ovu komisiju u koju je imenovano nekoliko doktora, te članovi Supštine koji su i delegati u Domu naroda FBiH.

Cilj je da se sagleda stanje u zdravstvenim ustanovama s obzirom na izvještaje o problemima u liječenju i testiranju oboljelih od koronavirusa, poput velikih gužvi u domu zdravlja itd.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić kazao nam je da u ovoj Komisiji imaju četiri zastupnika koji su ujedno i delegati u Domu naroda, “zbog Kliničkog centra, jer je KCUS neka vrsta podijeljene odgovornosti između pet kantona i Federacije, tako da smo vodili o svemu računa”.

Međutim, sinoć su dobili mailom obavijest iz Kliničkog centra, koji je potpisao Krizni štab te ustanove, i postavili su neke uvjete koje nije moguće ispuniti.  

Brojni uslovi

- Odmah u prvoj tački su rekli da, prije svega nećemo odgovarati zbog sastava Komisije, u smislu podobnosti da posjetimo to, jer nas je previše, sedam. A evo sad nas je pet (dva člana najavila da neće doći, op.a). Onda još da imamo zaštitna odjela, da smo trestirani na Covid i da test nije stariji od 48 sati itd - rekao nam je Marić. 

Oni su, dodaje, postavili uslove koje Komisija ne može ispuniti.

- Vidjet ćemo šta će biti, pripremamo se da uđemo u Dom zdravlja, onda idemo u Opću bolnicu, a šta će biti dalje, da li ćemo ići na Klinički centar, ja to ne znam - rekao nam je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.