KOMISIJA SKUPŠTINE KS

Slika u Općoj bolnici ohrabrujuća, Domovi zdravlja traže vozače od „Centrotransa“

Dodao je da je poražavajuće što se od 500 ljekara u Kantonu Sarajevo, 230 bori protiv korone, a svi ostali su iz nekih razloga, opravdanih ili neopravdanih, odsutni

Zastupnici Skupštine KS u posjeti Općoj bolnici. Avaz

Piše: G. M.

6.11.2020

Komisija Skupštine Kantona Sarajevo obišla je danas Domove zdravlja u Vrazovoj i Opću bolnicu. Kako smo već objavili, njima nije omogućena posjeta KCUS-u.

Kako nam je kazao Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS i član Komisije, u Domovima zdravlja je „poprilično zastrašujuća slika iz prostog razloga što su deficitarni u svemu“.


Ne žele Covid ambulante

- Ograničeni su elementarnim stvarima, ali rade herojski svoj dio posla. Dovoljno je da kažem da je 12 vozača već zaraženo, šest je na bolovanju, potpuno su desetkovani. Nedostaju im higijeničari, vozači, ljekari, medicinske sestre itd. Oni traže pomoć da im se pruži, ako ima vozača iz „Centrotransa“ da im se posudi jer ne mogu da prevoze zaražene bolesnike od Covida-19 – kazao nam je Marić.

Dodao je da je poražavajuće što se od 500 ljekara u Kantonu Sarajevo, 230 bori protiv korone, a svi ostali su iz nekih razloga, opravdanih ili neopravdanih, odsutni.

On je naveo kao problem i činjenicu da lokalne zajednice ne dozvoljavaju da se na njihovim područjima otvaraju Covid ambulante.

- To me to podsjetilo na pse lutalice, za koje niko nije želio azil. Tu definitivno padamo na humanosti – naglasio je Marić.

Kada je riječ o Općoj bolnici, on kaže da su tu zatekli ohrabrujuću sliku.

Dodatnih 30 kreveta

- Oni organizaciono dobro stoje, i sada su podijelili ove zgrade, koje su vrlo funkcionalne, i vidi se da su projektovane na način da su to radili vrsni stručnjaci, jer imaju svu infrastrukturu. Dodatnih 30 kreveta će uskoro biti gotovo za Covid pacijente. Odvojili su bočno dio zgrade koji je i najkvalitetniji, posebno jer ima infrastrukturu za kisik – naglašava Marić.

Dodao je da i oni oskudijevaju u zaštitnoj opremi i svemu, ali su vrlo optimisitični, ljubazni, raspoloženi itd, što je ohrabrujuća slika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.