KRIZNI ŠTAB KS

Vrhunac oboljelih od koronavirusa moguće je očekivati za sedam dana

Broj hospitaliziranih osoba je 149, od kojih je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

V. d. predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović. Vlada KS

Piše: N. Aj.

6.11.2020

Na današnjoj konferenciji za medije v. d. predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović navela je kako podaci Zavoda za javno zdravstvo KS ukazuju da je od obrađenih 1.324 testa, broj novozaraženih 507.

Naglasila je da se radi o analizi uzoraka koji su u prethodna tri dana bili u "hladnom" lancu. Najavila je kako sa današnjim danom više nema rezervi u tom takozvanom hladnom lancu, što znači da će sada svi uzorci koji se uzimaju tokom 24 ili 48 sata biti obrađeni u roku najviše dva dana, zahvaljujući kapacitetima koje su i privatne laboratorije stavile na raspolaganje. 

- Broj hospitaliziranih osoba je 149, od kojih je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u Izolatoriju njih 94, a u Općoj bolnici 55, dok ih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa hospitalizacije otpušteno je šest osoba. Jučer je 166 osoba bilo na liječenju, dok ih je danas 149. Međutim, to ne znači da je došlo do nekog posebnog poboljšanja epidemiološke situacije - istakla je Bajramović.

Bajramović: Građani na ulici nose maske. Vlada KS

Poručila je kako očekuje da će u narednim danima doći do povećanja broja hospitaliziranih s obzirom da je u posljednje vrijeme bilo i više pozitivnih osoba na COVID-19. 

Prema njenim riječima, u zadnjih sedam dana pozitivnost uzetih uzoraka iznosi 35 posto, jučer je ona bila 27 posto, a danas 40 posto. Sedmodnevna incidenca danas iznosi 683 oboljela na 100.000 stanovnika, došlo do blagog porasta vrijednosti „R“, gdje jedna osoba zarazi 1,43.  Ono što ohrabruje jeste činjenica da se taj sedmodnevni faktor rasta spustio na 1,07 što ukazuje na blago usporavanje epidemije. 

Vrhunac oboljelih je moguće očekivati za sedam dana, nakon čega bi trebalo doći do umjerenog pada tog broja. Primjetno je da građani nose maske i na ulicama i u ustanovama, da se pridržavaju propisanih mjera, jer nam je to jedini način da se uspori epidemija - naglasila je Bajramović. 

Istaknula je kako je i dalje najveći broj oboljelih u dobi od 36 do 40 godina, skoro 13 posto, zatim slijede oni u dobi od 31 do 35 oko 12 posto, dok je od 41 do 45 godina njih oko 11 posto. Stopa smrtnosti na današnji dan iznosi 1,24 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.