IZBORI U BIH

Zanimljiva debata: Prašović-Gadžo suočila Efendića sa dokazima da je varao građane i investitore

Tada je imao samo jedan toranj, a sada je dobio tri kule. Projekt je potom doživio određenu modifikaciju, rekla Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo i Efendić. Printscreen

A. Č.

6.11.2020

U večerašnjoj emisiji „Izbori 2020.“ koja se emitira na TVSA gosti su bili kandidati za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, Sanela Prašović-Gadžo kandidat Saveza za bolju budućnost, Semir Efendić kandidat Stranke Demokratske Akcije i Adnan Delić nezavisni  kandidat. 

Kandidati su na početku emisije iznijeli svoje prijedloge i ideje koje planiraju realizirati ukoliko dobiju podršku građana. Vodila se debata o trenutnom stanju općine, infrastrukturi, Kongresnom centru, koronavirusu.

Naviše se raspravljalo o Kongresnom centru. 

Što se tiče njegove izgradnje, Efendić je rekao da je Urbanistički projekt usvojen je na vijeću 2015. godine, a Studija o ventilacionim koridorima je izrađena 2019.

- Kako će biti usklađen četiri godine poslije. Dakle taj projekt je zakonska kategorija i dio je zakonske procedure. Studija je studija. Ona je alat kojim se pokušava uspostaviti pravilo u građenju u Sarajevu – rekao je Efendić. 

Replicirajući Efendiću, Prašović-Gadžo je rekla da se Kongresni centar pojavio 2012. godine.

- Sporno je što je Kongresni centar imao jedan čudan put. Pripremajući se za ovaj razgovor o ovoj temi, pronašla sam fotografije kako je on trebao izgledati u prvobitnom planu. Tada je imao samo jedan toranj, a sada je dobio tri kule. Projekt je potom doživio određenu modifikaciju. Zato što je pod krinkom Kongresnog centra trebalo izgraditi tri stambene kule 39, 34 i 29 spratova. 

To je problem zbog ventilacionig koridora. Međutim, drugi problem jeste što je Općina Novi Grad 2016. uradila brošuru „Investirajte u Novi Grad“ i u toj brošuri ima dio koji kaže da je površina od 30.000 kvadrata 100 posto u vlasništvu Općine Novi Grad, što je laž. Dakle, načelnik i općinska administracija su u brošuri koju su predočili investitorima slagali da je zemljište njihovo. Sada je gospodin Efendić rekao da je vlasništvo zemlje u kojoj smo mi sada u vlasništvu BHTV. Ne mogu shvatiti da želja za manipulaciom može biti tolika da vi odštampate dokument i da stavite nešto što nije istinita informacija – istakla je Prašović Gadžo. 

Na pitanje Prašović-Gadžo da li mogu na tuđoj zemlji planirati gradnju, Efendić je rekao da može. Printscreen

Prašović-Gadžo je istakla da je već bilo projekata gdje je Općina na privatnim zemljištima građana Novog Grada isplanirala projekte, pa od građana tražila da im proda zemlju, koji bi oni naknadno prodali investitoru.

Efendić je u nastavku dijaloga, Kongresni centar nazvao vizijom.  

Na pitanje Prašović-Gadžo da li mogu na tuđoj zemlji planirati gradnju, Efendić je rekao da može.

- Planira se na svačijoj zemlji. Mi smo sve pripremili za investitora - rekao je Efendić.  

Prašović Gadžo je istakla da je Efendić poslao poruku da građani nisu sigurni u svoje vlasništvo i u svoju imovinu.

- Ako Efendić ostane načelnik, može mu pasti na pamet da na njihovoj zemlji gradi i da ih natjera na to da prodaju svoju imovinu. Riječ je o zamjeni teza i vještoj manipulaciji. Zašto ste rekli da je to vaše zemljište kada nije - pitala je Prašović-Gadžo.

Efendić je konstatirao da je riječ o državnom zemljištu.

Pogledajte dio debate u videoprilogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.