NEMA STRUJANJA ZRAKA

I narednih dana zagađen zrak u Kantonu Sarajevo

Prekogranične vrijednosti u zraku najizraženije na području općine Ilijaš, Ilidže i Otoke, dok je situacija bolja u Starom Gradu

Stabilno je vrijeme, ali je strujanje zraka slabo. Arhiv

A. Č. / Fena

10.11.2020

Kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo je slična jučerašnjoj, a građani glavnog grada i u naredna tri dana mogu očekivati povećanje koncentracija zagađujućih tvari u zraku, kazala je za Fenu pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Zijada Krvavac.

Istakla je da su prekogranične vrijednosti u zraku najizraženije na području općine Ilijaš, Ilidže i Otoke, dok je situacija bolja u Starom Gradu. 

 - Stabilno je vrijeme, ali je strujanje zraka slabo. Prisutna je i termička pojava karakteristična za kotlinski položaj Sarajeva, a to je temperaturna inverzija i izražena je u ranim jutarnjim i večernjim satima, dok tokom dana dolazi do promjena - kazala je Krvavac.

Naglasila je da svi ti meteorološki uvjeti pogoduju akumuliranju zagađujućih materija, što utiče na kvalitetu zraka u KS. 

Podsjetila je da je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ponovno proglasilo epizodu „Pripravnost“ za kompletno područje Kantona Sarajevo, zbog povećanih koncentracija zagađujućih tvari u zraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.