PREMIJER KS ZA AVAZ

Nenadić: Odobrili smo prijem vozača u Hitnu pomoć jer je u pitanju zdravlje građana

Ne interesuje me nikakvo zapošljavanje, ni stranačko ni bilo kakvo drugo, već da nam se oslobode mehanizmi da možemo komotnije upravljati zdravstvenim sektorom u ovakvoj situaciji, rekao je Nenadić

Nenadić: Zahtjev Skupštini KS. Avaz

Piše: A. Jamaković

11.11.2020

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijela odluku o prijemu tri doktora medicine, šest medicinskih sestara tehničara, pet RTG tehničara te šest vozača za prijevoz hemodijaliznih pacijenata na ugovor o djelu u Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Odlukom o prijemu vozača prekršen je moratorij Skupštine KS kojim je, kako je za "Avaz" kazao premijer KS Mario Nenadić, nanesena velika šteta zdravstvu. Podsjećamo da je moratorij usvojen na prijedlog stranaka "četvorke" u Skupštini KS. 

Nedostaju upravni odbori

- Rekao sam da ću morati neke od tačaka moratorija u oblasti zdravstva kršiti na svoju odgovornost odnosno predložiti Vladi KS da ih krši jer se radi o životu i zdravlju građana. Imamo situaciju da u domovima zdravlja nemamo upravni odbor i ne mogu da prime 36 zdravstvenih radnika, deset doktora, što im je odobreno ljetos  – kazao je Nenadić.


Pojasnio je da su iz moratorija izuzeti samo zdravstveni radnici iz zdrastva, ali da su ga morali prekršiti nakon što je direktor Hitne pomoći na Kriznom štabu pojasnio koliko je važno pitanje angažiranja vozača u Hitnoj pomoći. Ovaj moratorij zabranjuje i interne premještaje zaposlenika unutar ustanova.


- Moratorij se odnosi i na samo Ministarstvo gdje u sektoru za zdravstvo nema nijednog zaposlenog trenutno. Niti možemo primiti niti interno preraspodijeliti kadrove. Želimo da se to na terenu osjeti što manje. Prijem zdravstvenih radnika, angažiranje osoblja u Hitnoj pomoći, imenovanje upravljačkih struktura u javnim ustanovama dio su paketa koji se mora hitno rješavati i to sam od Skupštine KS zatražio. Ne interesuje me nikakvo zapošljavanje, ni stranačko ni bilo kakvo drugo, već da nam se oslobode mehanizmi da možemo komotnije upravljati zdravstvenim sektorom u ovakvoj situaciji – rekao nam je Nenadić.

Rizik se morao preuzeti

Napomenuo je da su neki zastupnici predložili djelimično ukidanje moratorija, ali sjednica o tome nije održana.


- Ta tačka je za nas izuzetno važna, kao i rebalans za Službu za zapošljavanje KS koji treba da oslobodi 10 miliona KM namijenjenih za zapošljavanje i zdravstvenih radnika i treća tačka su hitne izmjene covid zakona koje predviđaju oslobađaju 10 miliona KM na ime plaća za privredu. Niko ne može rješavati pitanje zdravstva bez mogućnosti angažovanja dodatnih ljudi. Znamo i koliko je važna funkcija upravnog odbora za nabavke opreme, vozila... – naveo je Nenadić.

Pojasnio je da ne očekuje pravne posljedice te je dodao da je ovo rizik koji se mora preuzeti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.