KRIZNI ŠTAB KS

Beganović: Na rezultate testiranje čekat će se do 48 sati

Na bolničkom liječenju u izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima liječi se 87 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 84

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 426 novozaraženih. VLADA KS

A. Č.

11.11.2020

Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo njegov član Kemal Beganović informirao je javnost sa najnovijim podacima vezanim za trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

- U posljednja 24 sata, analizirana su 1.124 uzorka, prikupljena u periodu od 7. do 10. novembra ove godine. U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 426 novozaraženih osoba koronavirusom. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 277 zaraženih osoba, odnosno 65,02 posto, i u samoizolaciji od ranije“, kazao je na početku svog obraćanja Beganović. 

Dodao je kako je, u isto vrijeme broj oporavljenih od zaraznog oboljenja Covid-19 je 299 osoba.

Na bolničkom liječenju u izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima liječi se 87 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 84. Prema tome, ukupno je hospitalizirano 168 osoba, od kojih četiri koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju - naveo je Beganović. 

Istakao je i kako je, u protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno devet osoba.

Nažalost, desio se i jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 156 - rekao je Beganović. 

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.873 slučajeva. VLADA KS

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.873 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 10. novembra ove godine ukupno je registrovano 13.685 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 7.656 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.  

U periodu od 28. oktobra do 11. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 5.672 samoizolacije. 

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu na području Kantona Sarajevo da zbog COVID-19 pogoršane epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje. 

Kada su u pitanju testiranja, Beganović je kazao kako je Zavod zdravstvenog osiguranja KS potpisao ugovor sa pet certificiranih laboratorija, koje u proteklih 10 dana obradile oko 3.000 uzoraka, tako da više nema deponovanih uzetih briseva u JU Dom zdravlja KS.

Očekujemo da će u narednim danima rezultati testiranja biti brze dostupni, i to u rasponu od 24 do 48 sati, naglasio je na kraju svog obraćanja dr. Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.