ZAKON O PRAVIMA BORACA

Predloženo da se za tuđu njegu i pomoć uplaćuje na račune paraplegičara

Za realizaciju ovog prava iz budžeta KS na godišnjem nivou ubuduće će biti izdvajano po 721.685 KM

Mijenja se postojeće pravo na personalnu asistenciju za RVI 100 posto prve grupe. Ilustracija

N. Aj.

12.11.2020

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, te ga uputila u skupštinsku proceduru, uz prijedlog da se donese po skraćenom postupku.

Kako je naveo ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica, izmjene i dopune donesene su na inicijativu Udruženja ratnih vojnih invalida - paraplegičara KS, a mijenjaju postojeće pravo na personalnu asistenciju za RVI 100 posto prve grupe, sa priznatim pravom na tuđu njegu. Na ovaj način će se omogućiti da ovo pravo na jednoobrazan način ostvaruju svi pripadnici ove kategorije boračke populacije. 

- Predloženim izmjena i dopunama utvrđena je mjesečna novčana naknada koju će ostvariti pripadnici ove kategorije za potrebe angažovanja personalnih asistenata. Propisana je naknada u visini od 40 posto od prosječne neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo u prethodnoj godini za RVI prve grupe prvog stepena dodatka za njegu i pomoć od drugog lica i 28 posto od navedene osnovice za RVI prve grupe drugog stepena dodatka za njegu i pomoć od drugog lica - saopćeno je iz Vlade KS.

Ranije je bilo propisano da se ovo pravo realizuje kroz projekte personalne asistencije. Međutim, realizacija ovih projekata na način kako je bilo predviđeno, nažalost, nisu ispunila očekivanja ratnih vojnih invalida.

Zbog toga je Vlada KS prihvatila inicijativu Udruženja RVI - paraplegičara KS da se ovo njihovo pravo reguliše u vidu redovne mjesečne naknade, i to na način kako je to propisano ovim novim prijedlogom zakona. 

Za realizaciju ovog prava iz budžeta KS na godišnjem nivou ubuduće će biti izdvajano po 721.685 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.