SAOPĆENJE

Beton na Hastahani pretvaramo u zelenu površinu i dječija igrališta

Načelnik Ajnadžić je istakao kako će na tom prostoru biti isključivo onaj sadržaj koji je predviđen u prostorno-planskoj dokumentaciji

Budući izgled Hastahane. Printscreen

Sponzorisani tekst

12.11.2020

Općina Centar na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem ispoštovala je sve zakonske procedure, a sve odluke u vezi lokaliteta Hastahana donesene su u Općinskom vijeću. Javnost je dva puta bila upoznata s planom i izmjenanama i dopunama Regualcionog plana za lokalitet Hastahane, jednom u novembru 2018. godine, a drugi put 29. maja 2019. godine.

Bitno je istaći da su Općina Centar i Općinsko vijeće Općine Centar izmijenili regulacioni plan koji je usvojen 2007. godine, a koji je predviđao objekat Muzeja opsade Sarajeva, bruto građevinske površine 7.000 metara kvadratnih, smješten u centralnom dijelu parka, a uređenje zelenih površina oko ovog objekta bi predstavljalo samo vanjsko uređenje. Bitno je napomenuti da su ovakav koncept Hastahane zagovarali danas najveći protivnici izgradnje parka na ovom lokalitetu na površini od skoro deset hiljada kvadrata, Dino Mustafić i prvenstveno Naša stranka i SDP. Dakle, izmjenama koje su prvobitno usvojene u formi Nacrta 17. aprila 2019. godine, a potom u formi Odluke 25. jula, građanima smo vratili park i zelenu površinu, a maksimalno smanjili površinu objekta koji će biti izgrađen.

Također, izmjenama i dopunama Regulacionog plana predviđena je izgradnja podzemne javne garaže s ciljem rješavanja problema nedostatka parking prostora u dijelu općine Centar gdje je gusta naseljenost, ali je i zastupljen veliki broj institucija i privrednih subjekata.

"Ove predložene izmjene plana nisu odluka jednog čovjeka već iza njih stoje stručna lica iz Savjeta za arhitekturu, Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Općinskog vijeća, te druge struče osobe koje su zauzele svoj stav oko ovog projekta" rekao je načelnik Ajnadžić. 

Prema novom planu 90 posto parka Hastahana se iz betona pretvara u zelenu, uređenu javnu površinu sa dječijim igralištima i mobilijarom, dok će ispod nje biti izgrađene podzemne garaže i prostori za umjetnički paviljon, galerije, mjesnu zajednicu...


Centralna banka BiH se obratila Službi za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina Općine Centar sa zahtjevom za kupovinu neposrednom pogodbom zemljišta. S obzirom da je Izmjenama i dopunama RP Gradski centar „Marijin dvor“-lokalitet Hastahana na predmetnoj parceli planirana izgradnja poslovnog objekta javnog sadržaja, Općinskom vijeću je dostavljen navedeni prijedlog na odlučivanje. Prijedlog je usvojen 19. novembra prošle godine.

Ugovor o kupoprodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta potpisali su 31.12.2019. gidine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u ime prodavca i guverner Centralne banke BiH dr. Senad Softić.

Prema ovom ugovoru Centralna banka BiH, osim obaveze da navedena sredstva uplati na račun Općine Centar kao dosadašnjem vlasniku zemljišta, također ima obavezu da u roku od mjesec dana podnese zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta na osnovu čega će također na račun Općine Centar uplatiti, prema prvim procjenama, iznos od 484.512 KM kao naknadu za rentu. Sve navede radnje Centralna banka BiH mora obaviti prije upisa vlasništva u zemljišne knjige nad pomenutim zemljištem.

Načelnik Ajnadžić je istakao kako će na tom prostoru biti isključivo onaj sadržaj koji je predviđen u prostorno-planskoj dokumentaciji.

Park Hastahana će konačno postati moderno uređeno područje, sigurno za djecu i mlade, s rekreativnim sadržajima i s mnogo više zelenila i drveća u odnosu na postojeće stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.