GRAĐANI TRAŽE POMOĆ

Životno ugrožene ljude nose na nosilima jer im je onemogućen prilaz zgradi

Stanari se u više navrata obraćali nadležnim institucijama, ali nema rezultata

a. a

Piše: A. Ka.

13.11.2020

Onemogućen prilaz zgradi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Stanari zgrade Splitske ulice na broju 4 onemugućeni su da koriste pristupni put koji vodi u dvorište i ulaz u zgradu, gdje su smještene i tri garaže stanara, jer je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo parking mjesta za potrebe Ambasade Slovačke.  


Ugrožena osnovna prava

Sporna parking mjesta nalaze se tačno nasuprot pomenutog ulaza. 

- Na taj način ugrožena su osnovna prava stanara na pristupni put kako privatnim vozilima, tako i pristup zgradi vozilima Hitne pomoći, vatrogasne službe kao i svim dostavnim vozilima – tvrdi stanarka spomenute zgrade.

Prema njenim riječima, obratili su se Mjesnoj zajednici Kovačići pisemeni putem, Ministarstvu saobraćaja KS još prije dvije godine, te intenzivno u prethodnih nekoliko mjeseci telefonskim putem.

- Dobili smo informaciju da oni rade na rješenju problema. Međutim, do dana današnjeg nema rezultata. U ponedeljak sam se obratila ponovno Ministarstvu za urgenciju jer se u zgradi nalaze dvije starije osobe, životno ugrožene, za čije potrebe nam je nužan pristup vozila Hitne pomoći.

Hitan transport

Danas je jedna osoba hitno transportovana u bolnicu. Prilikom dolaska vozila Hitne pomoći, gdje bi u slučaju da je vozilo moglo pristupiti tačno do ulaza u zgradu, transport životno ugroženog pacijenta bio skračen i olakšan. Uz duboko poštovanje našim gostima, uposlenicima Ambasade Slovačke, prinuđeni smo da ovim putem apelujemo na sve nadležne institucije da stanarima, odnosno građanima BiH osiguraju Ustavom zagarantovana ljudska prava, pristup zgradi uz poštivanje potreba Ambasade – poručila je ogorčena stanarka. 

Ona je dodala da se problem može riješiti i na način da se usposlenicima Ambasade Slovačke omogući parking mjesto na drugoj lokaciji, koja se nalazi preko puta njihove zgrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.