KONTROLE

Sanitarni inspektori obišli 121 biračko mjesto u KS

Propisane higijensko-epidemiološke mjere uglavnom su ispoštovane, uz nekoliko izuzetaka, naveli iz KUIP-a

Na većini birališta ispoštovana instrukcija CIK-a. Fena

Piše: A. J.

15.11.2020

Timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su tokom dana, prema do sada obrađenim podacima, obišli 121 biračko mjesto na području Kantona Sarajevo s ciljem praćenja načina odvijanja izbornog procesa na Lokalnim izborima 2020.godine u uslovima epidemije Covida-19.

Kako je utvrđeno, propisane higijensko-epidemiološke mjere uglavnom su ispoštovane, uz nekoliko izuzetaka koje se odnose na nedostatak dezinfekcinog sredstva u dva slučaja, dezobarijera u tri slučaja, dok je nepoštivanje fizičke distance evidentirano na dva mjesta.

 

- Ispred ulaza na biračko mjesto na kontroliranim biralištima bilo je osigurano mjerenje tjelesne temperature birača, međutim u jednom slučaju termometar nije bio ispravan.

Na jednom od birališta naloženo je da se osiguraju dodatne maske i rukavice za brojanje listića. Za sve evidentirane nedostatake inspektori su na licu mjesta zapisnički naložili uspostavljanje propisanih mjera, koje su još u momentu nadzora ispoštovane - naveli su iz KUIP-a

 

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19, kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.