SARAJEVO

Sindikat doktora medicine KS traži plaćanje bolovanja tokom bolesti Covid-19

Doktori, kao i svi zdravstveni radnici su ostavljeni na milost i nemilost i pušteni su da se sami bore sa pandemijom, a bez dovoljne i adekvatne zaštitne opreme - kažu u saopćenju

Neke zdravstvene ustanove ne plaćaju bolovanje. Ilustracija

A. Ka. / Fena

18.11.2020

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo pozvao je da se riješi pitanje plaćanja bolovanja za oboljele od koronavirusa. 

Kako tvrde u saopćenju, neke zdravstvene ustanove radnicima plaćaju bolovanje u toku bolesti Covid -19 u punom iznosu, ali ne sve zbog čega su zatražili da odmah i ostale ustanove iznađu mogućnosti i slijede njihov primjer. Pozvali su stoga ostale zdravstvene ustanove da ne kažnjavaju one koje su na bolovanju jer su pozitivni na koronavirus i koji su bolesni od Covid-19 te da ih adekvatno plate jer se ne smije dozvoliti da stradaju oni koji su najizloženiji i koji rade nedovoljno zaštićeni. 

Napominju da Vlada Kantona Sarajevo nije adekvatno odgovorila izazovu pandemije koronavirusa posebno naglašavajući da nisu ništa uradili da olakšaju zdravstvenom sistemu. 

- Doktori, kao i svi zdravstveni radnici su ostavljeni na milost i nemilost i pušteni su da se sami bore sa pandemijom, a bez dovoljne i adekvatne zaštitne opreme - kažu u saopćenju.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nekoliko puta se obraćao, podsjećaju, Vladi, premijeru i ministru zdravstva sa zahtjevom za sastanak i prijedlozima za prevazilaženje ove situacije, ali taj sastanak nikada nije organiziran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.