PROCEDURE

Marić objasnio kako je moguće imenovati novu Vladu za 12 dana

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je danas pismenu ostavku

Marić: Pojasnio proceduru. Avaz

Piše: A. Čengić

18.11.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je danas pismenu ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku. 

U skladu sa čl.12. st.3. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, podnošenjem moje ostavke, smatra se da su ostavku podnijeli i svi članovi Vlade. U slučaju da Skupština KS ipak ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi Kantona, ovim povrđujem da sam saglasan i sa tom procedurom i da ću u tom slučaju, ostavku podnijeti odmah po izglasavanju, u skladu sa čl. 11. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo. 

Molim Vas da u skladu sa čl.12. i 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, ovu ostavku odmah uputite u daljnju proceduru i potvrđivanje od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

U skladu sa članom 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, dužnost premijera i poslove iz svoje nadležnosti članovi Vlade i ja u funkciji premijera, obavljat ćemo savjesno i odgovorno do imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo - kaže se, između ostalog, u tekstu ove ostavke. 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za imenovanje i administrativne poslove Zvonko Marić, za "Avaz" je pojasnio proceduru imenovanja nove Vlade KS.

- Ako Nenadić daje ostavku, njemu je svejedno kako će je dati, ali je želio da ubrza tu proceduru. Sada nakon njegove ostavke, u roku od 12 dana po proceduri se zakaže sjednica Skupštine i na toj sjednici se može razrješiti Vlada i prihvatiti ostavka. Druga stvar, pošto sam član Komisije za imenovanje i adminstrativne poslove i član Kolegija, odgovorno tvrdim da se sjednica Komisije može zakazati za dan i može trajti 15-20 minuta jer imaju većinu. I mi bi podržali to. Nakon pola sata selimo se u drugu salu gdje nam se priključe članovi Kolegija koji nisu članovi Komisije sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Prihvatimo i verificiramo odluku Komisije i za sat je to gotovo. Potom se to upućuje Skupštini. Međutim, odluka nije obavezujuća i može se direktno ići na Skupštinu - pojasnio je Marić.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednci Skupštine KS usvojen je datum 23. novembar kada se trebalo glasati o nepovjerenju Vlade, a ovim postupkom Nenadić je proceduru ubrzao za pet dana.

- Ukoliko neko želi predstavu, a mislim da nema potrebe jer su izbori završeni, onda može zakazati sjednicu. Doprinos SBB-a je taj što bez nas u Klubu Bošnjaka nemaju većinu i ne mogu smijeniti Mirzu Čelika. Mi smo spremi u utorak 24. novembra kada je zakazana sjednica Kluba Bošnjaka, da damo podršku i uklonimo sumnju da će doći do opstrukcija. I tu dajemo dopinos, a oni nas optužuju.  

Konaković nije pročitao ostavku gospodina Nenadića i on je reagirao u svom stilu. Potpuno neutemeljeno i paušalno, jer da je pročitao vidio bi jasno šta je rečeno. Razumijem da ima puno obaveza oko izbornih rezultata, ali ako na nešto javno reagira neka pročita - dodao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.