NOVO SARAJEVO

Izborni štab SDA tvrdi da su oštećeni za izbor jednog ili dva vijećnika

Ponovni proces prebrojavanja izvršen je na 21 biralištu s kojih dolaze kontradiktorni rezultati u odnosu na rezultate izborne noći, naveli su u saopćenju

Koldžo: Nije osvojio novi mandat. Arhiv

Piše: A. J.

19.11.2020

Da ovogodišnji izbori podrazumijevaju niz manjkavosti, dokazuje i stanje rezultata zbog kojih štetu trpi upravo SDA Novog Sarajeva, saopćio je Izborni štab SDA Novo Sarajevo.


- Naime, u ovoj izbornoj sredini, na inicijativu CIK-a, 17. novembra 2020. godine pokrenuta je revizija prebrojavanja glasova na 21 biračkom mjestu. Ponovno prebrojavanje je, kako navode iz CIK-a, opravdano činjenicom nepoklapanja ulaznih podataka izbornih mjesta sa pripadajućim bazama. Naime, od 101 biračkog mjesta, koliko ih broji ova izborna baza, ponovni proces prebrojavanja izvršen je na 21 biralištu s kojih dolaze kontradiktorni rezultati u odnosu na rezultate izborne noći – istaknuli su u saopćenju.

Rezultati sa ponovo prebrojanih biračkih mjesta, dodaju, ukazuju na greške u brojanju od 16,79 posto na štetu SDA.

- Pored navedenih nepravilnosti i umanjenja broja glasova, uočeno je da je od ukupnog broja nevažećih glasačkih listića čak njih 81,45 posto s dominantno SDA rezultatima gdje se nedvosmisleno vidi dopisivanje drugih političkih subjekata – naveli su.


Izborni štab SDA Novo Sarajevo ističe da neće prejudicirati, ali da će zahtijevati temeljitu istragu i pokrenuti zakonima definisane aktivnosti protiv odgovornih učesnika.


- Ovim je SDA Novo Sarajevo na osnovu preliminarnih rezultata oštećena za jednog ili čak dva vijećnika – navode u saopćenju.

Podsjećamo da je kandidat SDA za načelnika Nedžad Koldžo nije obnovio mandat, a novi načelnik će biti Hasan Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.