PROVEDENA PROCEDURA

Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Nema osnova za izgradnju krematorija na Vlakovu!

Postavlja se pitanje je li Sarajevu uopće potrebna tolika investicija i milionsko ulaganje u takav projekt, kazala je federalna ministrica Edita Đapo

N. Ajnadžić

Krematorij bi trebao biti na gradskom groblju Vlakovo

Foto: Arhiv


Decenijama se govori o gradnji prvog krematorija i komemorativnog centra u BiH na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu. Međutim, čini se da će građani još čekati na to.

Okolišna dozvola

Naime, kako nam je rečeno iz Federalnog ministarstvo okoliša i turizma, razmatrali su zahtjev za izdavanje okolišne dozvole preduzeću „Pokop“ za izgradnju krematorija na gradskom groblju Vlakovo.

- Nakon provedene procedure, utvrđeno je da ne postoji zakonom propisana prostorno-planska dokumentacija kojom je predviđena izgradnja ovakvog objekta na traženoj lokaciji. Potrebno je navesti da je pokrenuta izrada regulacionog plana Vlakovo, ali on još nije usvojen na Općinskom vijeću Ilidža. Bez tog dokumenta Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne može izdati okolišnu dozvolu za krematorij – kazali su iz ovog ministarstva.

Osim toga, dodaju, Studija o procjeni utjecaja na okoliš koju je dostavilo preduzeće „Pokop“ nije urađena u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i nije odgovorila na sva pitanja. Zbog toga je ta studija dobila i negativnu ocjenu stručne komisije.

- Na osnovu navedenog, nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti za izdavanje okolišne dozvole za izgradnju krematorija – kazali su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kantonalno preduzeće „Pokop“ treba prikupiti svu neophodnu dokumentaciju na osnovu koje će Federalno ministarstvo okoliša i turizma ponovo razmotriti zahtjev i donijeti odluku u skladu sa zakonom.

  • Đapo: Je li projekt isplativ

    Đapo: Je li projekt isplativ

    Foto: Arhiv


Gubici privrede

- Nadalje, postavlja se pitanje je li Sarajevu uopće potrebna tolika investicija i milionsko ulaganje u takav projekt. Mislim da bi Kanton trebao dobro razmisliti da li u trenucima kada privreda bilježi gubitke i padaju prihodi u budžetima ulagati u krematorij, ali o tome odluku treba donijeti nova Vlada Kantona Sarajevu kroz odluke o kapitalnim investicijama svojih preduzeća. Također, vrlo je upitno i to je li projekt isplativ imajući u vidu mali broj ljudi koji bi koristio usluge krematorija – rekla je federalna ministrica Edita Đapo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na