UPOZORENJE

Povišena koncentracija zagađujućih materija u Kantonu Sarajevo: Smanjiti kretanje i boravak vani

Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za ovaj polutant je zabilježeno i danas.

Velika koncentracija štetnih čestica

Foto: Arhiv


 Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednjih 24 sata pokazuju prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti za PM10 čestice (50µg/m3) na stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za ovaj polutant je zabilježeno i danas.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje oblačno vrijeme sa slabim vjetrom. Temperaturna inverzija će biti prisutna danas i sutra.

Imajući u vidu činjenicu da se prestanak prisustva temperaturne inverzije očekuje u nedjelju, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode “Pripravnost”, pošto prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka nisu ispunjeni svi uslovi za proglašenje iste.

Stoga se, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upozorava stanovništvo da smanji kretanje i boravak vani.

Posebno se apeluje na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice, da smanje kretanje i boravak vani koliko mogućnosti dozvoljavaju, navodi se u saopćenju koje je proslijedila Služba za protokol i press KS.

Više o temi Sarajevo

ALIPAŠINO POLJE
Građani masovno kupuju citrusno voće
PUCNJAVA U SARAJEVU
Upao u dvorište kuće u Faletićima i upucao psa?
NA VRH

Podijeli članak na