DO SREDINE IDUĆE SEDMICE

Kvalitet zraka u KS i dalje je loš, pogoršanje u toku noći

Jutros je zabilježen blagi pad vrijednosti zbog djelimičnog podizanja inverznog sloja u kotlinskim dijelovima

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo i dalje je loš. Arhiv

N. Aj.

18.12.2020

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo i dalje je loš. 

Kako su saopćili iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor, u funkciji kontinuiranog praćenja koncentracija zagađujućih materija u zraku i meteoroloških prilika u Kantonu Sarajevo, jutros je zabilježen blagi pad vrijednosti zbog djelimičnog podizanja inverznog sloja u kotlinskim dijelovima. 

U popodnevnim i večernjim satima, usljed jačanja inverznog sloja i povećanja emisija iz kućnih ložišta, očekuje se ponovni porast zagađujućih materija u zraku i dostizanje maksimuma u toku noći. Ovakva situacija će trajati do sredine iduće sedmice, što će uvjetovati zadržavanje vrlo nezdravog zraka u kotlinskim dijelovima našeg kantona - stoji u saopćenju.

Upozoravaju građane da maksimalno smanje boravak vani, te da se pridržavaju zdravstvenih preporuka, koje se nalaze na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.

Također, upozoravaju i sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS da poštuju propisane mjere.

Naglašavaju i kako kontrolu nad provođenja mjera iz epizode "Upozorenje", koje su trenutno na snazi, vrše nadležni subjekti za provođenje pomenutog plana. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.