INDEKS KVALITETE ZRAKA 302

Sarajevo drugi najzagađeniji grad na svijetu

Preporučuje se da se izbjegava otvaranje prozora kako bi prljav zrak se izbjegao prljav zrak, kao i da se izbjegava vježbanje napolju

Avaz Twist Tower izdiže se iznad magle. Nenad Suzić

Piše: N. Aj.

18.12.2020

Sarajevo je drugi grad na svijetu po zagađenosti. Indeks kvalitete zraka u Sarajevu trenutno je 302. Ovo su podaci stranice koja mjeri kvalitet zraka u svijetu "Airvisual".

Visok indeks smatra se jako nezdravim. Broj PM 2,5 čestica iznosi 223,8.

Preporučuje se da se nosi maska kada se izlazi vani, što je svakako i jedna od mjera u FBiH u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom. Također, preporučuje se da se izbjegava otvaranje prozora kako bi prljav zrak se izbjegao prljav zrak, kao i da se izbjegava vježbanje napolju. Još jedna od preporuka jeste da se u domu ima prečišćivač zraka.

I iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor KS danas su kazali da se u popodnevnim i večernjim satima, zbog jačanja inverznog sloja i povećanja emisija iz kućnih ložišta, očekuje ponovni porast zagađujućih materija u zraku i dostizanje maksimuma u toku noći.


"Ne vidi se prst pred okom". Arhiv

Najavili su da će takva situacija trajati do sredine iduće sedmice.

Sa sarajevskog aerodroma jutros su odgođeni letovi zbog slabe vidljivosti.

Građani se sve više žale jer loš kvalitet zraka utječe na njihovo zdravlje. Često se čuju komentari kako se "ne vidi prst pred okom". Bijeg od zagađenosti svakako najčešće traže na Trebeviću, planini sa koje se prostire prelijep pogled na kompletan grad.

A fotografi, fascinirani tačnom linijom dijeljenja čistog i zagađenog zraka, često fotografiraju Sarajevo sa Trebevića, ali i koristeći dron. Tako su nastale i predivne fotografije Avaz Twist Towera, koji se izdiže iz magle.

Avaz Twist Tower. Anel Memić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.