SARAJEVO

Manje hospitaliziranih covid pacijenata u Općoj bolnici u odnosu na prethodne dane

Tokom protekla 24 sata u Covid odjel je primljeno pet pacijenata, i isto toliko je otpušteno

Gavrankapetanović čestitao uposlenicima na izvanrednim postignutim rezultatim. OPĆA BOLNICA

A. Č.

21.12.2020

U Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, na hospitalizaciji je ukupno 60 srednje teških i teških pacijenata. Tokom protekla 24 sata u Covid odjel je primljeno pet pacijenata, i isto toliko je otpušteno iz ove zdravstvene ustanove. 

Na intenzivnoj njezi su četiri pacijenta, a u trijažnoj Covid ambulanti jutros su dva.

Uz brigu o covid pacijentima u Općoj bolnici se sve vrijeme zbrinjavaju i drugi bolesnici, koji zahtijevaju bolnički tretman. Za proteklih pet mjeseci i uvođenja novog režima rada (od 17. jula do 18. decembra 2020. godine), u Općoj bolnici je pruženo više od pola miliona usluga (501.671 usluga).

- U ovom periodu preko Urgentnog centra je bilo više od 14.000 pregleda, a urađeno je 4.078 operacija (elektivne, hitne ,ambulantne). Na hospitalizaciji je bilo 5.084 pacijenta, dok je liječenje završilo i otpušteno kući 5.504 pacijenta - saopćeno je iz Opće bolnice.

Medicinsko i drugo osoblje Opće bolnice uložilo je ogroman rad i trud da odgovori postavljenim zadacima u složenim okolnostima u vremenu pandemije.

- U proteklom petomjesečnom periodu najviše urađenih pregleda je bilo na Odjeljenju za radiologiju ukupno 34.975, slijedi Odjeljenje za hururgiju sa 21.021 pregleda te Odjeljenje za internu medicinu sa 11.136 i Odjeljenje za ginekologiju sa 5.560 pregleda - saopćeno je.

I na ostalim odjelima broj usluga se bilježi u hiljadama. Na Odjeljenju za neurologiju je pruženo 6 746 pregleda i usluga, Odjeljenju za intenzivnu njegu i terapiju (OET+spinalna anestezija+ pregledi) 3066 a Medicinsko-biohemijski laboratorij je uradio 22 196 usluga.

Ovim povodom prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice čestitao je uposlenicima na izvanrednim postignutim rezultatim.  

Također, je najavio ove sedmice otvaranje adaptiranog "Covid odjela-Infektivnog odjeljenja", koje je završeno u rekordnom roku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.