PRIZNANJA

Otkriven spomenik u čast Medlin Olbrajt i Mahathira bin Muhameda

Ovom prilikom su tri člana ratnog Predsjedništva RBiH prof.dr. Ejup Ganić, prof.dr. Mirko Pejanović i Stjepan Kljujić, koji su poznavali i sarađivali sa ova dva svjetska zvaničnika, iskazali svoje veliko zadovoljstvo

Bista otkrivena u pristustvu članova Predsjedništva RBiH. Općina Centar

G. M.

24.12.2020

U prisustvu članova ratnog Predsjedništva RBiH i načelnika Općine Centar, u tehničkom mandatu dr. Nedžada Ajandžića, danas je u Alipašinoj ulici, na šetnici kod parka Kemal Monteno (prekoputa naselja Ciglane), održana mala svečanost otkrivanja spomenika posvećenog bivšem malezijskom premijeru Mahatiru Muhamedu (Mahathir bin Mohamad) i bivšoj američkoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt (Madeline Albright).

Spomenik ova dva državnika se nalazi u aleji gdje su krajem februara ove godine otkrivene biste u čast Pediju Ešdaunu (Paddy Ashdown), Alojzu Moku (Alois Mock) i Tadeušu Mazovjeckom (Tadeusz Mazowiecki).

Jedno od najznačajnijih diplomatskih imena

Ovom prilikom su tri člana ratnog Predsjedništva RBiH prof.dr. Ejup Ganić, prof.dr. Mirko Pejanović i Stjepan Kljujić, koji su poznavali i sarađivali sa ova dva svjetska zvaničnika, iskazali svoje veliko zadovoljstvo zbog ove lijepe geste Sarajlija da se velikim osobama, koje su u najtežim trenucima dali podršku našoj zemlji i borbi za slobodu, oda jedno skromno priznanje.

Na spomeniku koji je posvećen Medlin Olbrajt stoji „Ja sam Sarajka“, rečenica koju je izjavila prilikom posjete opkoljenom Sarajevu 1994. godine. Ovom porukom je svjetska političarka i diplomata ohrabrila građane da istraju u borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine.

- Nema dvojbe da je Medlin Olbrajt jedno od najznačajnijih diplomatskih imena krajem 20. stoljeća. Rođena na Balkanu potiče iz diplomatske obitelji i imala je sve preduvjete da bude diplomatska dama, ali ona je boreći se za istinu i pravdu često znala da bude izvan konteksta diplomatskog ponašanja. Ona je znala da poruči agresorima i zločincima da će snositi odgovornost. Njen posjet Sarajevu i Vukovaru ostao je u historiji svjetske diplomacije kao posebno poglavlje diplomatske odvažnosti - kazao je Stjepan Kljujić.

Tokom najtežeg perioda za Bosnu i Hercegovinu i njene borbe za opstanak tadašnji premijer Malezije Mahatir Muhamed je izjavio: „Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini mora biti zaustavljeno ili se oni što izgovaraju isprazne riječi o demokratiji i ljudskim pravima moraju zauvijek odreći svakog pologa na pravdu i pravičnost“ (Mahathir bin Mohamad 1994.)

Dali veliki dopinos BiH

- Ovaj spomenik zahvalnosti velikom državniku koji je uvijek bio uz Bosnu i Hercegovinu predstavlja bivšeg premijera Malezije koji je svu političku i diplomatsku infrastrukturu iskoristio za pružanje pomoći našoj zemlji, od dobijanja samostalnosti i mjesta u Ujedinjenim nacijama pa do danas. Zahvaljujemo se Maleziji i njenom narodu koji je bio uz nas kad je bilo najteže i iako je geografski daleka zemlja od BiH oni su sa premijerom Mahatirom pokazali da su sa nama jako bliski - izjavio je Ganić.

Prof.dr. Mirko Pejanović dodao da je premijer Mahatir u međunarodnim odnosima i tadašnjim politikama puno doprinio i učinio da Bosna i Hercegovina bude shvaćena kao multietnička zemlja i da se njoj kao takvoj pomogne da dođe do mira. Realizaciju ovog projekta i finansiranje je snosila Općina Centar. Sve biste su autorski rad našeg akademskog kipara Enesa Sivca, saopćeno je iz Općine Centar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.