NOVO SARAJEVO

Otvoreno "Porodično savjetovalište"

Zdrava porodica je najbolja prevencija socijalnih devijacija i mi kao društvo trebamo ustanovu koja će se u potpunosti posvetiti misiji zaštite porodice, poručila Agić

A. Čengić

28.12.2020

Otvorena novoizgrađena zgrada KJU "Porodično savjetovalište" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nova zgrada Kantonalne javne ustanove "Porodično savjetovalište" službeno je otvorena danas u ulici Bihaćka bb u Novom Sarajevu.

Otvaranju je prisustvovala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić, zajedno sa menadžmentom ove ustanove.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i Vlada Kantona Sarajevo skupa sa novim rukovodstvom "Porodičnog savjetovališta" uložili su dodatne napore kako bi u novom objektu sugrađanima bila pružena pomoć koja im je potrebna.

- Nova zgrada je projektirana i izgrađena prema standardima koji omogućavaju pružanje kvalitetnih savjetodavno-terapeutskih usluga i usluga primarne prevencije. Njena gradnja je trajala sedam godina, dok se otvaranje dešava u vrijeme pandemije koronavirusa, kada smo našim sugrađanima potrebniji više nego ikada - istakla je v.d. direktorica ove ustanove Azra Latić.

Gradnja trajala sedam godina. VLADA KS

Otvaranjem i useljenjem u nove prostorije "Porodičnom savjetovalištu" se otvara mogućnost uvođenja drugih korisnika, te proširenja obima i kvaliteta usluga koje se planiraju pružati građanima Kantona Sarajevo.

Epidemija koronavirusa, neizvjesnost, strah, briga za egzistenciju itekako utječu na psihičko zdravlje stanovnika Kantona Sarajevo. Sve se to reflektira na porodicu, odnose i funkcioniranje u zajednici. Nadam se da će se u što manjoj mjeri obistiniti najave psihologa da nas poslije pandemije koronavirusa čeka pandemija psiholoških problema. U svakom slučaju "Porodično savjetovalište" bit će spremno za sve izazove koji budu stajali pred njim - izjavila je ministrica Jasna Agić. 

Inače, "Porodično savjetovalište" već dugi niz godina kontinuirano pruža pomoć i podršku građanima.

Uloga jedne ovakve ustanove u društvu, čiji je zadatak pružiti pomoć pojedincima, porodicama, roditeljima i djeci u prevazilaženju svakodnevnih teškoća, je od velike važnosti. 

- Zdrava porodica je najbolja prevencija socijalnih devijacija i mi kao društvo trebamo ustanovu koja će se u potpunosti posvetiti misiji zaštite porodice, a od "Porodičnog savjetovališta" očekujemo da postane jedna takva ustanova - poručila je ministrica Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.