HITNA SJEDNICA

Kolegij Skupštine KS: Neka viši nivoi vlasti u potpunosti preuzmu upravljanje migrantskom krizom

Sjednica Kolegija je organizirana, nakon što su mediji izvijestili da autobusi sa migrantima iz Unsko-sanskog kantona idu prema Kantonu Sarajevu

Održana hitna sjednica. Avaz

A. Čengić

29.12.2020

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo održao je danas hitnu sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo, vezana za aktuelnu migrantsku krizu. 

Članove Kolegija je sa detaljima ove informacije upoznao premijer KS Mario Nenadić i načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Džafer Hrvat. 

Današnja hitna sjednica Kolegija je organizirana, nakon što su pojedini mediji izvijestili da autobusi sa migrantima iz Unsko-sanskog kantona, konkretno iz migrantskog kampa „Lipa“, idu prema Kantonu Sarajevu.

Zbog svega toga, zahtjev za hitno održavanje sjednice Kolegija iznijela je nekolicina zastupnika na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine KS, a na kojoj su donese odluke o privremenom finansiranju potreba KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje. 

Nakon što su članovi Kolegija obavili opsežnu raspravu, dogovoreno je da premijer Nenadić i Vlada KS što prije upute pismo - inicijativu prema višim nivoima vlasti, nadležnima za ovu problematiku, da u potpunosti preuzmu upravljanje migrantskom krizom, zbog mogućeg kompliciranja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Na kraju sjednice Kolegija je istaknuto i kako ostaje mogućnost da se u narednom periodu, zavisno od potrebe, organizira i hitna tematska sjednica Skupštine KS, na kojoj bi se razmatrala Informacija o stanju sigurnosti sa posebnim akcentom na sve probleme uzrokovane kretanjima migranata prema i kroz naš kanton. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.