SKUPŠTINA KS

Danas imenovanje novog saziva Vlade KS

Mjera privremenog finansiranja ne daje vam puno mogućnosti da napravite bilo šta revolucionarno, rekao je Marić

Nova Vlada KS napravila je program skupštinske većine do kraja mandata. Arhiv

Piše: A. Čengić

5.1.2021

Nova Vlada KS napravila je program skupštinske većine do kraja mandata i istakli su prioritete za period 2021. – 2022. godina. 

Naveli su neke od značajnih projekata iz svih sektora koji bi trebali biti realizirani. 

Važni projekti

Kao jedan od glavnih principa naveli su borbu protiv koronavirusa, korupcije, ali i podršku EU integracijama BiH kod procesa koji su u nadležnosti Kantona. Najavili su i transparentan rad Vlade KS te reformu i depolitizaciju obrazovanja, kao i druge važne projekte.

Zastupnik u Skupštini KS, Zvonko Marić, istakao je da će SBB podržati sve prijedloge koji su u interesu građana. Međutim, podsjeća da još nije usvojen budžet.

Marić: Nije usvojen budžet. Arhiv

- Već u samom startu nova Vlada imat će problem da implementiraju dio tih mjera. Bojim se da nisu uzeli u obzir pandemijsku krizu. Na kraju krajeva, mjera privremenog finansiranja ne daje vam puno mogućnosti da napravite bilo šta revolucionarno. 

Finansiraju se samo tekuće potrebe na nivou prošle godine. Ne znam kako će realizirati sve te projekte bez novca – smatra Marić.

Novi saziv

Skupština KS danas će na sjednici imenovati novi saziv Vlade KS. Predsjedavajući Elvedin Okerić rekao je da je mandatar za sastavljanje nove Vlade KS, Edin Forto (NS), ranije predao imena kandidata.

Podsjećamo, za ministra finansija trebao bi biti imenovan Davor Čičić (SDP), za ministra zdravstva Haris Vranić (SDP), ministra privrede Adnan Delić (NiP), za ministra saobraćaja Adnan Šteta (SDP), za ministricu pravde i uprave Lejla Brčić (NS), za ministra unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), za ministra kulture i sporta Samir Avdić (NiP), za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture Enver Hadžiahmetović (NiP), za ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Melika Husić-Mehmedović, za ministricu odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), za ministra za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP) te za ministricu rada, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović (NiP). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.