ONLINE SJEDNICA

Zastupnici kritizirali Fortin ekspoze

Više liči na kandidaturu za predsjednika razreda, nego na ekspoze za vladu, rekao je Zahiragić

Forto: Kritike na račun ekspozea. Arhiv

Piše: A. Čengić

5.1.2021

Zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić konstatovao je da je ekspoze Edina Forte "neinspirativan" te je pitao novu vladu Kantona Sarajevo o planovima u zdravstvenoj zaštiti.

- Na koji način i pomoću čega, se mogu popraviti uvjetu u primarnoj zaštiti. Očekujemo korektnost od budućih mandatara kako bi unaprijedili život u KS. Mislim da mladi ne odlaze, nego bježe od surove realnosti u kojoj živimo. Vrlo je nekorektno da za osobu kažete da nije radila, a ministrica socijalne politike nije stala. Čak i kada je podnijela ostavku, nastavila je raditi svaki dan - rekao je Marić

Marić: O planovima u zdravstvenoj zaštiti. Printscreen

- Kada se niko nije htio uhvatiti užarene stolice ministarstva zdravstva, ona je prihvatila. Otvorila je u Općoj bolnici urgentni centar, izolatorij. 

Nemojte da vas podsjećam da je ministrica Bogunić podnijela ostavku, svi znamo iz kojih razloga. Mislim da ministrica Agić zaslužuje izvinjenje ili ispravku, jer je ipak radila na dva kolosijeka - dodao je Marić.

Šahman: Pitajte Nenadića za savjet. Arhiv

Nadovezala se i zastupnica Bilsena Šahman koja se zahvalila premijeru Nenadiću na urađenom poslu.

- Kolega Marić je pitao Fortu za ministricu Agić isto što sam i ja planirala. Želim da pitam Fortu da li će voditi vladu kao blijedu sjenu. Predstavili ste ekspoze od kojeg sam očekivala mnogo više, osim pet floskula, predstavili ste blijed ekspoze da ne mogu da vjerujem. Više ste se fokusirali na kritike prethodnoj vladi nego na predstavljanje plana. 

Što se tiče novih, ali i starih ministara, mislim da će oni raditi dobro, ali bih voljela da se energičnije postavite. Nemojte se ustručavati da pitate Nenadića za savjet - rekla je Šahman.

Zahiragić: t Takozvani ekspoze koji sadrži tri strane. Printscreen

Prema Fortinom ekspozeu posebno su bili kritični zastupnici Stranke demokratske akcije. Haris Zahiragić poručio je da je to "takozvani ekspoze koji sadrži tri strane".

- Više liči na kandidaturu za predsjednika razreda, nego na ekspoze za vladu - rekao je Zahiragić.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić je tražila od Forte da mu objasni šta znači da će Sarajevo biti "pametan grad".

Samostalni zastupnik Damir Nikšić je tražio da mu se obrazloži zašto nije zadovoljen kriterij nacionalne zastupljenosti u predloženom sazivu Vlade KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.