ALARMANTNO

U jeku pandemije Domovi zdravlja KS ostali bez velikog broja higijeničarki!

Ako se nešto odmah ne poduzme centralni objekti i ambulante bit će novi i najveći klaster

Piše: A. Nalo

9.1.2021

Nedostaje čistačica. Avaz

Domovi zdravlje Kantona Sarajeva proteklih dana suočavaju se sa velikim problemima u radu i to u jeku pandemije! Kako saznajemo, ova zdravstvena institucija, proteklih dana ostala je bez velikog broja higijeničarki kojima nisu produženi ugovori, a koje su potpisale u januaru prošle godine.  


Obećanje menadžmenta

- Zamislite kakva će se katastrofa desiti ako se odmah ne reagira. Njih devet je lani putem konkursa dobilo ovaj posao. Međutim, njhovi ugovori nisu produženi iako im je to obećao menadžment. Nadalje, s obzirom na to da je bilo zabranjeno zapošljavanje radnika Uprava je pored ovih devet primila još 11 higijeničarki ber konkursa i njhov ugovor ističe u februaru - kazali su nam ogorčeni uposlenici DZ KS. 

Prema njhovim riječima, veliki teret je prošle godine bio na plećima tih uposlenica koje su dale sve od sebe da ambulante i domovi zdravlja budu uvijek čisti.

-Sve organizacione jedinice su sada u opasnosti. Radnice koje imaju ugovore na neodređeno neće same moći odgovoriti zadatku kako treba. Na primjer u Hadžićima centralni objekt i ambulante pokrivaju dvije čistačice, u Novom Sarajevu jedna žena...Onda shavtite koliko je ozbiljna situacija. Domovi zdravlja, ako se ne bude odmah nešto poduzelo, postaju novi i najveći klaster - ističu radnici.

Reakcija sindikata

Zbog ozbiljnosti, kako kažu, traže od predstavnika sindikata da reaguju i o problemu upoznaju resornog ministra zdravstva KS.  

-Uprava je još u decembru bila obavještena da im ističe ugovor, međutim, njihova reakcija je izostala. Javnost treba da zna da pored higijeničarki bez poslaju ostaje veliki broj medicinskih sestara, fizioterapeuti, doktori porodične medicine - dodali su radnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.