EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Apel nadležnima: Zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio bi apsolutno kontraproduktivan potez

Nema after-ski žurki i gondola zatvorenoga tipa

Srna

Skijanje, sankanje, šetnja i generalno boravak na čistom vazduhu izvor fizičkog i psihičkog zdravlja

Foto: Arhiv


Članovi Inicijative za Igman i Bjelašnicu uputili su Kriznom štabu Kantona Sarajevo, kantonalnoj Vladi i Ministarstvu zdravstva apel protiv zatvaranja skijališta na ovim planinama zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom korona jer bi to, kako ocjenjuju, bio kontraproduktivan potez.

Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine - skijanje, sankanje, šetnja i generalno boravak na čistom vazduhu izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što, također, ne smijemo zanemariti. Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez - navedeno je u apelu ove inicijative. 

Mogućnost zaraze

Umjesto boravka na skijalištu, gdje se svakog dana i sa puno pažnje radi na poštivanju propisanih mjera, masa svijeta bi se preselila u gradske zatvorene prostore - tržne centre, prodavnice, dječije igraonice, gdje je mogućnost zaraze daleko veća.

Iz Inicijative ističu da je neargumentovan primjer evropskih ski-centara sa kojih se širila zaraza, pošto je koncept ski-centra Bjelašnica sasvim drugačiji, budući da nema after-ski žurki i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza.

Maksimalno poštovanje propisanih mjera

Podsjećaju da je i u zapisniku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 11. januara navedeno da ispred dvosjeda nije bilo gužve, te da su svi prisutni držali propisanu distancu.

- U ime Inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštovanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo takva na planini - poručeno je u apelu. 

Više o temi Igman

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na