HISTORIJA

Obilježena 79. godišnjica polaska Igmanskog marša

Jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu

Piše: E. Muračević

23.1.2021

Detalj sa polaganja cvijeća na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša - Avaz
Detalj sa polaganja cvijeća na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša - Avaz
Edin Smajić - Avaz
Refik Softić - Avaz
Detalj sa manifestacije u Vogošći - Avaz
+4

U skladu sa poštiavnjem mjera vezanih za suzbijanje pandemije Koronavirusa, okupljanjem članova udruženja antifašista i boraca NOR-a, Planinarskog društva "Planinar" i drugih gostiju, kod Spomen oblježja prolaska Igmanskog marša, u vogošćanskoj ulici Spasoje Blagovčanina, danas su otpočele, aktivnosti vezane za obilježavanje 79. godišnjice polaska legendarnog Igmanskog marša.

- Igmanski marš, jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. On je ostvaren u veoma hladnoj noći 27. na 28. januar 1942. godine nadljudskim naporima boraca koji su, pored neprijateljskih straža, prošli kroz Jošanicu, prošli pored Sarajeva i po dubokom snijegu, preko Igmana do tada slobodne Foče, pješačili pri temperaturi od minus četrdeset stepeni. Mnogi su postali invalidi.

Cjelovitost BiH

Zbog promrzlina, ostali su bez prstiju na nogama, a nekima su amputirane i noge. Ovaj pokret bio je nužan kako bi se pripadnici Prve proleterske brigade izvukli sa prostora Romanije gdje su bili opkoljeni jakim njemačkim snagama - rekao je Refik Softić, predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Vogošća koje je organizovalo ovu manifestaciju. 

Osim njega, prisutnima se obratio i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća. 

Istakao je potrebu ovakvih i sličnih obilježavanja kako se ne bi zaboravljale historijske vrijednosti antifašističke borbe naših naroda.

- Vas i sve druge antifašiste pozivam na jedinstvo u borbi protiv onih koji i danas dižu glas u namjeri da rastoče cjelovitost naše zemlje Bosne i Hercegovine - rekao je Smajić. 

Prigodan program

Nakon polaganja cvijeća, na Spomen obilježju prolaska Igmanskog marša, formirana je marševska kolona koja se uputila ka Grabljivoj njivi, mjestu gdje je formirana Prva crnovrška partizanska četa i odakle je krenuo legendarni Igmanski marš.

Tu je, na platou ispred doma Lovačkog društva "Lane", održan prigodan program u okviru kojeg su se evocirale uspomene na ove svijetle tradicije iz Narodnooslobodilačke borbe.  

Inače, ovogodišnja, Centralna manifestacija vezana za obilježavanje 79. godišnjice legendarnog Igmanskog marša održat će se u subotu 30. januara 2021. godine, kod Spomen obilježja pripadnicima Prve proleterske brigade, na Velikom igmanskom polju, sa početkom u 12 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.