HITNA SJEDNICA U TOKU

Katica tvrdi da KS treba jaka policija, Hrvat pita ko je smjestio više od 3.000 migranata u Blažuj

Ko je odlučio da smjesti taj broj migranata na tom lokalitetu.Neophodno je da država počne upravljati krizom, i odrediti podnošljivu kvotu migranata koju BiH može podnijeti, a onda odrediti lokalnu kvotu, kazao je ministar Katica

Premijer Forto i ministari u Vladi KS. Printscreen

Piše: N. Aj.

28.1.2021

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo sazvane povodom migrantske krize, odnosno posljedica ove krize, kako je rečeno, napomenuo je da pripadnici MUP-a igraju jako važnu ulogu.

- Neredi koje smo imali u migratskom kampu Blažuj mogli su eskalirati u nešto mnogo gore. Stručnom aktivnošću i akcijom pripadnika MUP-a nije se desilo nešto strašnije. Danas trebamo osvjetliti koje su to nadležne institucije zadužene za upravljanje migrantskom krizom u BiH. Kada bi to imali, ne bi trpili posljedice - kazao je Katica.

Dodao je da se u ovom momentu mogu izjasniti potrebe za kadrovsko i materijalno jačanje uprave policije.

- To je nešto čemu se ne treba prigovarati, treba nam jaka policija. Ovo je problematika države BiH, nadležnost je jasno propisana na nivou države. Ali mi u KS ne trebamo sjediti skrštenih ruku i ići ususret problemu. Neophodno je da država počne upravljati krizom, i odrediti podnošljivu kvotu migranata koju BiH može podnijeti, a onda odrediti lokalnu kvotu. 3.205 migranata je u kampu u Blažuju, to mjesto je pogodno za razvoj devijantnih ponašanja. Potrebna je ravnomjerna raspoređenost kampova u cijeloj BiH, a ne da USK i KS budu način rješavanja problema - kazao je Katica.

Džafer Hrvat. Printscreen

Naglasio je da migrantski kapovi trebaju biti i uz samu granicu ulaska jer se oni mogu identifikovati najviše tada, a ne kada već uđu duboko u kanton.

Prvenstvo ćemo se brinuti o sigurnosti građana u KS, nećemo biti oni koji upravljaju krizom već ćemo biti dio toga i doprinijet ćemo rješavanju tog problema - istakao je Katica.

Džafer Hrvat iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo istakao je da nikada nisu dobili odgovor ko je odlučio da smjesti taj broj migranata na tom lokalitetu.

Oni predstavljaju sigurnosni rizik, a niko nas nije pitao za sigurnosnu procjenu. Posljednji incident je vrlo ozbiljan bio, ako ne i najopasniji u posljednje vrijeme. Upotrijebit ćemo sve zakonske okvire da odgovorimo na ovu krizu. Mi živimo ovaj problem, ne samo da se suočavamo njim - istakao je Hrvat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.