SAMOSTALNI POSLANIK

Čampara zahtjeva odgovore: Jesu li migrantski kampovi pokriveni videonadzorom i zašto nisu

Da li je IOM uspostavio baze podataka, da li sadrže fotografije i otiske pristiju migranata i da li su na raspolaganju MUP-u KS, jedno je od pitanja

Piše: N. Aj.

28.1.2021

Čampara: Uputio niz pitanja. Arhiv

Aljoša Čampara, samostalni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon što su predstavnici IOM-a, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima i drugi iznijeli svoje stavove i podatke vezane za migrantsku krizu u KS na sjednici koja još traje, postavio je nekoliko pitanja na koja zahtjeva odgovore.

Prvenstveno je tražio da mu se dostavi informacija o broju sastanaka koji su održani na ovu temu, a koju je organizirao ministar sigurnosti te na koji nisu pozvani predstavnici policije KS, odnosno, kako je naveo, sve sastanke koje su inicirali u 2020. godini.

Dalje je pitao jesu li prihvatni centri pokriveni videonadzorom, ukoliko nisu zašto nisi, a ukoliko jesu, da li MUP KS ima kontrolu nad tim snimcima.

Naredna pitanja su:

Koliko često policija vrši detaljnu kontrolu u prihvatnim centrima?

- Da li je IOM uspostavio baze podataka, da li sadrže fotografije i otiske pristiju migranata i da li su na raspolaganju MUP-u KS?

Koliko zaštitara ima u kampovima, odnosno koliko ih bude u smjenama?

- Korisnicima prihvatnih centara bi morala biti osigurana zdravstvena zaštita. Da li je ministarstvo zdravstva kontaktirano ovim povodom?

Čampara je na neka od ovih pitanja zahtjevao pismeni odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.