SARAJEVO

U Općoj bolnici jučer urađeno 28 operacija

U Covid odjelu Opće bolnice hospitalizirano 48 pacijenata

Svi pacijenti mogu nastaviti kontrolisati svoje zdravstveno stanje u „PostCovid“ ambulanti. OPĆA BOLNICA

A. Č.

3.2.2021

U protekla 24 sata u Covid odjel Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, na bolničko liječenje je primljen jedan pacijent, a dva su otpuštena kući. Na intenzivnoj njezi je smješteno pet pacijenta. Jutrošnje ukupno stanje hospitaliziranih u Covid odjelu iznosi 48 pacijenata.

- Nakon jutrošnjeg redovnog brifinga Covid tima Opće bolnice, prim.dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjeljenja je održao predavanje o liječenju infekcija rezistentnih bakterija kod pacijenata koji se liječe od Covid-19. te upotrebe lijekova za inhalaciju kod ovih pacijenata - saopćeno je iz Opće bolnice.


„PostCovid“ ambulanta

Svi pacijenti koji su liječeni u Općoj bolnici od Covid-19 mogu nastaviti kontrolisati svoje zdravstveno stanje u „PostCovid“ ambulanti, koja je formirana u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovaj kontrolni pregled se zakazuje telefonskim putem na broj: 033 285-221, kako bi se izbjegle gužve i veća okupljanja.

- Tokom jučerašnjeg dana je bilo mnogo posla i na drugim odjelima Opće bolnice. Na Urgentnom centru je pregledano 90 pacijenata, od kojih je šestoro primljeno u bolnicu. Ukupno je na hospitalizaciju primljeno 40 pacijenata, dok ih je isto toliko otpušteno iz bolnice. U operacionim salama jučer je urađeno 28 operacija, od kojih je hitnih bilo osam i 15 planiranih. Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo je rođeno sedam beba - navode iz Opće bolnice.


Na Odsjeku za kliničku laboratoriji bilo 150 pregleda

I specijalističko-konsultativnu zdravstvenu zaštitu jučer je zatražilo dosta pacijenata. Tako je na Kabinetu za ortopediju pregledan 101 pacijent, na Kabinetu za nuklearnu medicinu 87, Kabinetu za urologiju 70, Kabinetu za opću hirurgiju 61, a u Kabinetu za akušerstvo 58.

U Kabinetu za neuropsihijatriju 28, Kabinetu za gastroenteralnu endoskopiju 27, Kabinet za dermatologiju 43, Kabinetu za pulmologiju 24 ,Kabinetu za oftalmologiju 23 itd.

Na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku tokom jučerašnjeg dana je bilo 326 pregleda i pruženo je 527 usluga, a na Odsjeku za kliničku laboratoriji 150 pregleda i 1.781 usluga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.